Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Ofre skal kunne afgive forklaring inden retssag

Dansk Folkeparti vil gøre det muligt for ofre for vold, seksuelle overgreb og hjemmerøverier at afgive forklaring inden retssagen, så ofrene kan »komme videre i deres liv«. Socialdemokraterne og Venstre mener dog, det vil krænke de tiltaltes retssikkerhed.

Dansk Folkeparti vil gøre det lettere for ofre for vold, seksuelle overgreb og hjemmerøverier at komme igennem ofte opslidende retssager.

Det skal ske ved i større grad at give ofre for personfarlig kriminalitet lov til at afgive forklaring, før selve retssagen er begyndt, eksempelvis ved at forklaringen optages på video.

»Tanken er at gøre det nemmere for ofrene at komme videre i deres liv og spare dem for de lidelser, der ligger i, at man skal genopleve de hændelser, man har været udsat for,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Dansk Folkeparti har fremsat beslutningsforslag i Folketinget, der skal gøre det muligt i højere grad at anvende forklaringer afgivet ved såkaldte indenretlige afhøringer.

»Jo hurtigere forklaringen bliver afgivet, jo klarere står det skete i ofrets hukommelse. Så det sikrer også et bedre bevismateriale,« siger Peter Skaarup.

Det er allerede i dag muligt, at ofre i visse sager afgiver forklaring. Det gælder eksempelvis for børn under 12 år, der har været udsat for seksuelt overgreb.

Børnerådet har plæderet for, at denne grænse hæves, så børn og unge op til 15 år kan afgive forklaring ved videoafhøring.

»Vores anbefaling om at hæve aldersgrænsen for, hvornår børn kan videoafhøres, er jo bare et hjørne af det, som Dansk Folkeparti foreslår, men generelt synes jeg ikke, det er nogen dårlig idé at fremme vidneforklaringen,« siger Børnerådets formand, Per Larsen.

»For børn op til 15 år vil det være en stor fordel, hvis forklaringen kan afgives så tidligt som muligt, så de ikke skal bombes tilbage, når sagen kommer for retten, når børnene er i gang med at bearbejde deres traumer,« siger Per Larsen.

Dansk Folkepartis forslag om at udvide mulighederne for at afgive forklaring inden retsmøderne møder dog ikke opbakning hos Socialdemokraterne.

»Vi vil gå rigtig langt for at styrke vilkårene for ofre, men vi er skeptiske over for forslaget i den model, som Dansk Folkeparti har præsenteret,« siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S).

Hun ser en række retssikkerhedsmæssige problemer ved forslaget:

»Der er sager, hvor det er vigtigt, at ofret sidder i retssalen, fordi vi skal være sikre på, at den forklaring, der afgives, er korrekt, og at den forurettede har forståelse for sit ansvar,« siger Trine Bramsen.

Heller ikke Venstres civilretsordfører Preben Bang Henriksen (V) er indstillet på at stemme for Dansk Folkepartis forslag.

»Jeg har fuld respekt for hensynet til ofret, men det er et grundlæggende princip i dansk strafferet, at beviser skal forelægges den ret, der dømmer, og at den tiltalte har mulighed for at lytte med og kunne stille spørgsmål den anden vej,« siger Preben Bang Henriksen.

Han peger på, at der allerede i dag kan tages hensyn til ofret, ved at den tiltalte under retssagen kan placeres i et andet lokale, et såkaldt lyttelokale.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.