Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Køb ekstra akut-helikopter til nordjyder

Nordjyderne venter for længe på hjælp ved ulykker. De skal have en akuthelikopter, mener DF's Peter Skaarup.

Akutlægehelikopteren i Østdanmark har base i Ringsted. Den kan flyve døgnet rundt, men lægerne bliver på jorden om natten. Dansk Folkeparti vil på finansloven have en tredje akuthelikopter til Region Nordjylland. Scanpix/Nikolai Linares
Akutlægehelikopteren i Østdanmark har base i Ringsted. Den kan flyve døgnet rundt, men lægerne bliver på jorden om natten. Dansk Folkeparti vil på finansloven have en tredje akuthelikopter til Region Nordjylland. Scanpix/Nikolai Linares

Nordjyderne skal hentes hurtigere til behandling efter ulykker. Derfor skal de have en akut lægehelikopter mere i Region Nordjylland.

Det siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Kravet indgår, når DF søndag forhandler næste års finanslov med finansminister Kristian Jensen (V). De holdt pause under kommunalvalget, men nu er forhandlingerne genoptaget.

- Vi har i finanslov-forhandlingerne blik for, at der desværre er for lange responstider. Specielt i nordjyske landdistrikter går der for lang tid, når man kommer til skade og har brug for hjælp, indtil akutbilen eller akuthelikopteren kommer frem, siger Peter Skaarup.

- Derfor foreslår vi, at man dels skal fortsætte bevillingen til akutbilen, dels også skal anskaffe en helikopter mere.

Spørgsmål: Hvad koster en ekstra helikopter?

- Forventningen er, at det koster 45 millioner kroner ekstra årligt at få en helikopter mere. De penge er godt givet ud, fordi det kan redde menneskers liv, siger Peter Skaarup.

Tre danske lægehelikoptere fløj i 2016 mere end 3500 gange til borgere, som skulle have akut hjælp. Det er 40 procent flere ture end i 2015.

I 2005 kom det første projekt med EU-støtte om en lægehelikopter i Niebøl lige syd for den dansk-tyske grænse. Helikopteren dækkede dele af Sønderjylland samt Slesvig-Holsten.

I 2010 indledte Region Sjælland og Region Hovedstaden et forsøg med en lægehelikopter. Den fik base i Ringsted og blev betalt af Trygfonden.

Året efter begyndte Region Midtjylland og Region Nordjylland et forsøg med en fælles helikopter med base i Flyvestation Karup.

Helikopterne drives af Falck DRF Luftambulance og SOS International.

Fra 2014 fik Danmark en landsdækkende tjeneste med tre helikoptere i Ringsted, Skive og Billund.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.