Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF hiver minister ind i sag om forværret vandmiljø

Nye tal viser, at vandmiljøet er forværret for tredje år i træk. Mængden af alger er øget med 30 procent.

Miljøminister Esben Lunde Larsen.
Miljøminister Esben Lunde Larsen.

København. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) må forklare, om vandmiljøet herhjemme forværres.

Det viser tal om klorofylkoncentrationen i danske fjorde og havområder, som endnu ikke er blevet offentliggjort.

Det skriver Altinget, der er i besiddelse af tallene. Mængden af alger - målt på koncentrationen af klorofyl - tog i 2016 et markant skift i den forkerte retning, skriver mediet.

- Umiddelbart så virker det en lille smule underligt. Vi havde selvfølgelig en forventning om, at det ville gå den anden vej. Vi bliver nødt til at spørge ministeren, hvordan tingene hænger sammen, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen.

Ifølge tallene er vandmiljøet forværret for tredje år i træk. Samlet er mængden af alger øget med 30 procent siden 2013. Det betyder, at der kan komme mere iltsvind i fjorde og kystnære områder.

Lektor i biologi Jens Borum fra Københavns Universitet mener, at tallene udfordrer landbrugspakken. Politikerne ventede mindre kvælstof og klorofyl, før Folketinget vedtog landbrugspakken, siger han til Altinget.

- Og med de her tal må man konstatere, at det kan vi ikke se. Det går den stik modsatte vej, siger han.

Jens Borum mener, at et dårligere vandmiljø kan blive meget alvorlig for Danmark. Det kan være et brud på EU's vandramme-direktiv, som stiller krav om, at vandmiljøet ikke må forringes.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen afviser over for Altinget, at Miljøstyrelsen har fået tal for klorofyl fra 2016. Aarhus Universitet, som har beregnet tallene, vil ikke kommentere sagen.

Pia Adelsteen påpeger, at landbrugspakken målretter indgreb mod kvælstof, hvor problemerne er størst.

- Det, vi gør med landbrugspakken, er at lave en målrettet regulering. Det skal være mere målrettet mod det kvælstof, man må bruge. Hvor det gør størst skade, får man ikke lov at bruge så meget, siger Pia Adelsteen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.