Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF-formand lunken over for ultimative K-krav

De Konservatives tre ultimative krav for regeringsdeltagelse er ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, henholdsvis en dårlig idé, en fin idé og en god idé.

Det er mærkeligt, at de Konservative pludselig begynder at stille ultimative krav om skattelettelser og nulvækst til deltagelse i en eventuel borgerlig regering.

Sådan lyder dommen Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), der uddyber, hvilke konservative krav DF vil gå med til.

De Konservative kræver, at en borgerlig regering ikke må have som målsætning, at den offentlige sektor skal vokse i fremtiden. Det er en dårlig idé i Kristian Thulesen Dahls optik:

»Der kommer flere ældre i fremtiden, der kommer mere pres på vores sygehuse - og vi skal kunne levere det, danskerne forventer af den offentlige sektor. Og det betyder, at der skal være plads til en beskeden realvækst i den offentlige sektor.«

De Konservatives andet krav er, at det samlede skattetryk skal være lavere - og det er mere spiseligt for DF:

»Ambitionen om, at skatten bliver lavere, er fin nok. Det afgørende for os er, at hvis man finder råderum til at sænke skatten, skal den også sænkes i bunden, så man gør det mere attraktivt for folk, der ikke tjener så meget,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Det sidste ufravigelige krav fra de Konservative går på at styrke danskernes retsstilling. Partiformand Søren Pape Poulsen (K) forklarer i et interview med Berlingske, at en borgerlig regering i løbet af det første år skal gennemgå hver enkelt lov, der giver staten ret til at gå ind på privat grund uden dommerkendelse. Og der er de Konservative og DF på bølgelængde:

»Det er en god idé, at man kigger reglerne igennem i forhold til, hvornår myndighederne kan gå ind - både i forhold til private og virksomheder. Der er nogle steder, hvor det selvfølgelig er med velberådet hu, at vi har regler - eksempelvis med vores fødevarevirksomheder. Men der kan altid være grund til at gå reglerne igennem for at undersøge, om der er dobbeltregulering, eller om man er gået for vidt,« siger DF-formanden.

Spørgsmål: Vil Dansk Folkeparti støtte en VK-regering, hvis Søren Pape Poulsens tre krav samtidig skal opfyldes?

»Jeg synes altså, at han er en postgang for tidligt ude. Det her med at fordele rovet, før vælgerne har stemt, det gør vi ikke i Dansk Folkeparti,« siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

»Tidligere har de Konservative været skeptiske over for at stille ultimative krav. Men der er så en ny linje, og dem om det. De kører deres butik, og vi kører vores.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.