Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Førstehjælp til lærere og pædagoger

Både lærere og pædagoger skal kunne førstehjælp, mener Dansk Folkeparti. Et flertal af kommunerne har ingen retningslinjer på området.

Pædagoger og lærere skal kunne førstehjælp, så de er bedst muligt rustet til at handle hurtigt, hvis et barn eksempelvis får mad galt i halsen, hænger fast med elefanthuen i klatrestativet eller får et astmaanfald.

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, efter Politiken fredag skriver, at et flertal af kommunerne ikke har retningsliner for, om personalet i daginstitutionerne skal kunne førstehjælp.

- Jeg synes, at alle, der arbejder med mennesker, skal kunne førstehjælp. Og det gælder især lærere og pædagoger. Man bør fra politisk side gå ind og lave nogle klare retningslinjer, så det er sikret med et lovkrav, at både pædagoger og lærere er i stand til at yde førstehjælp, siger hun.

Ifølge Politiken har 44 af de 71 kommuner, der har svaret på avisens rundspørge, ingen krav om, at pædagogerne skal kunne førstehjælp, og det er skræmmende, mener Liselott Blixt. Pædagogerne selv ønsker et lovkrav, og det er det krav, der ifølge sundhedsordføreren ikke kun bør omfatte pædagogerne, men også lærerne.

Hun mener, at det enten bør sikres, at pædagoger, lærere, sygeplejersker og andre faggrupper, der arbejder med mennesker, får førstehjælp på deres uddannelse, eller at det stilles som optagelseskrav på uddannelserne, at man kan førstehjælp. Førstehjælp er ganske vist obligatorisk på pædagoguddannelsens første del, men ifølge flere eksperter skal et førstehjælpskursus genopfriskes hvert halve år og senest hver tredje.

- Derfor er det op til kommunerne at sikre, at deres ansatte får opdateret deres kurser, og det bør der simpelthen stilles et lovkrav om. Økonomien bliver ofte brugt som undskyldning, men der findes korte og billige kurser, der fungerer helt optimalt, så det behøver ikke at koste mange penge, siger Liselott Blixt og henviser til, at kommunerne i sidste ende vil spare penge, blandt andet fordi flere af de 20.000 årlige skadestuebesøg med børn fra daginstitutioner vil kunne undgås, hvis personalet er bedre rustet.

Direktør i Kommunernes Landsforening (KL) Jane Wiis siger til Politiken, at hun har »fuld tillid til«, at kommunerne sørger for, at ledelsen på de enkelte daginstitutioner sikrer et kvalificeret og uddannet personale. Det tror Liselott Blixt ikke på.

- Det er ikke nok, for vi kan jo se, at der er flere kommuner, der ikke gør noget. Derfor bør der ligge nogle klare retningslinjer for, hvordan kommunerne skal gøre, siger hun.

Deltag i debatten: Skal det være et lovkrav, at lærere og pædagoger kan førstehjælp?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.