Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Flere betjente er vigtigere end ungdomsuddannelser

Dansk Folkeparti accepterer regeringens krav om, at en ny politiaftale finansieres gennem besparelser på ungdomsuddannelserne.

Der skal flere betjente på gaden, og det er vigtigere end ungdomsuddannelserne, siger DF.
Der skal flere betjente på gaden, og det er vigtigere end ungdomsuddannelserne, siger DF.

Dansk Folkeparti kræver 2.000 flere betjente i de danske gader. Den slags koster penge, og dem er partiet villige til at tage fra ungdomsuddannelserne.

Regeringen har mandag meddelt de øvrige partier, at adgangsbilletten til forhandlingerne om den nye flerårige politiaftale er, at man accepterer besparelser for 500 millioner kroner på ungdomsuddannelserne.

»Det kan vi godt acceptere, forudsat at der kommer en aftale med flere betjente, mere grænsekontrol og en bedre indsats over for indbrud,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Rød blok stejler derimod over planen og mener ikke, det er retfærdigt at de unge skal betale for politiet. Men det er en prioritering, man må foretage, lyder Peter Skaarups svar.

»Hvad er vigtigst lige nu? At vi får væsentligt flere betjente, der kan give mere tryghed og sikre en ordentlig grænsekontrol? Eller er det vigtigst, at ungdomsuddannelserne får de her 500 millioner kroner? Der må vi prioritere og sige, at det er vigtigt at styrke politiet,« siger han og tilføjer:

»I forhold til de generelt store summer, der trods alt bruges på ungdomsuddannelserne, så tror vi på, at man godt kan finde de midler. Så er der mulighed for, at man senere i finanslovforhandlingerne kan se på, om der er nogle ungdomsuddannelser, der har særlig brug for støtte. Det kunne være erhvervsskolerne.«

At foretage »en lille besparelse« på 500 millioner kroner kan Dansk Folkeparti altså »godt leve med«. Enhedslisten, Alternativet og SF er derimod ude af forhandlingerne, før de er startet, fordi de ikke vil acceptere adgangskravet. De kalder det en bøllemetode at udelukke partier fra forhandlinger. Men det mener Peter Skaarup ikke, man kan anklage Venstre-regeringen for.

»Da vi for tre år siden forhandlede om kriminalforsorgen, sagde SRSF-regeringen, at hvis vi ikke ville finde 720 millioner kroner på besparelser på tandrensning, så kunne vi ikke være med til et forlig om fængsler og kriminalforsorgen. Så på den måde er det et helt normalt forløb,« siger DF-ordføreren.

Hvis der undervejs i forhandlingerne viser sig at mangle flere penge til politiet, vil regeringen hente dem på kulturområdet og de videregående uddannelser.

Er det også der, I mener, at det er mest hensigtsmæssigt at tage pengene fra?

»Det er for tidligt at sige nu. Først skal vi have svar på nogle spørgsmål, vi har stillet. Vi skal høre, hvad det koster med vores forslag om 2.000 flere betjente. Så vi må se, hvad finansieringsbehovet bliver,« siger Peter Skaarup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.