Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Der er altid risiko for civile tab ved bombeangreb

Vore F-16 fly får ikke udvidet mandat mod civile i Irak og Syrien, siger DF's forsvarsordfører, Marie Krarup.

Det passer ikke, når Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen påstår, regeringen er ved at udvide det danske mandat, således at regeringen vil give danske F-16-fly grønt lys til at bombe Islamisk Stat, uanset om det kommer til at koste civile syrere og irakere livet.

Det siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup.

- Nej. Vi holdt en høring for en måned siden, hvor vi diskuterede civile tab. Der er altid risiko for civile tab. Det vil der selvfølgelig også være i denne mission. Men det skal være proportionalt med dét, man opnår og angriber, siger Marie Krarup.

Nikolaj Villumsen beskylder i avisen Information regeringen for at udvide mandatet, fordi forsvarsminister Peter Christensen (V) oplyser, at flyangreb sker "i overensstemmelse med folkeretten," men at civile tab må vejes op mod den militære nødvendighed".

- Man går jo ikke efter civile tab. Det ville være forrykt. Men man er også nødt til at se i øjnene, at der kan ske civile tab, når man er i krig med en modpart og en fjende som Islamisk Stat, siger Marie Krarup.

Hun er uddannet som sprogofficer og var 1998-2001 assisterende forsvarsattaché ved den danske ambassade i Moskva. Hun understreger, at en såkaldt "red card holder" (ansvarlig) skal godkende alle missioner, før danske F-16 fly bomber i Irak og Syrien.

- Vi har også en "red card holder" på den mission, vi sender ud nu. Selvfølgelig forsøger man at undgå civile tab. Det har man gjort hele tiden. Ingen ønsker civile tab, absolut ikke. Så det er jeg ikke bekymret for, siger Marie Krarup.

Hun påpeger, at der er risiko for civile tab, fordi IS bruger civile som skjold eller gemmer sig bag dem.

- Jeg tror ikke, at der en en udvidelse af mandatet. Jeg ved ikke, hvor Enhedslisten har det fra, siger Marie Krarup.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.