Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF: Dan Jørgensen bør betale madråd af egen lomme

De knap en millioner kroner, som Fødevareministeriets tre nye madråd har kostet at frembringe, skulle betales af ministerens egen lomme, mener Dansk Folkeparti. Rådene er gammel vin på nye flasker, siger blå blok.

Fødevarerminister Dan Jørgensen (S) besøger Superbrugs i Odense.
Fødevarerminister Dan Jørgensen (S) besøger Superbrugs i Odense.

Danskerne ved godt, at man skal lære at lave mad, bruge råvarer og nyde samværet om måltidet.

De tre madråd, som fødevareminister Dan Jørgensen (S) fremlagde torsdag, er selvfølgeligheder, der er spild af både tid og penge, lyder det fra de borgerlige partier.

»Jeg tænker, at vi er på kanten af, at ministeren skal betale dem tilbage af egen lomme,« siger landbrugs- og fødevareordfører René Christensen (DF) om de 940.000 kroner, madrådene har kostet at frembringe.

»Det har været et rent profileringsprojekt fra ministerens side. Og det, der er kommet ud af det, er noget, vi alle sammen godt ved i forvejen,« tilføjer DF-ordføreren.

De tre madråd er et resultat af den såkaldte Måltidstænketank, der består af 25 ernæringsfolk, maddebattører, folk fra fødevareerhvervet og lægfolk. De har arbejdet på anbefalingerne siden oktober sidste år. Men rådene bringer ifølge blå blok ikke noget nyt til bordet, og over for DR kalder både Venstre og Liberal Alliance hele projektet for varm luft.

Adspurgt hvad René Christensen havde forventet sig af tænketanken, hvis opgave netop var at komme med konkrete råd, lyder hans svar:

»Hvis jeg endelig skulle forvente noget, så var det at de kom med andet end nogle almindeligheder. Men Dan Jørgensen har jo brugt meget af sin tid som minister på at rode med de her bløde værdier i stedet for at arbejde med det, der virkelig betyder noget: At skabe vækst og beskæftigelse og nogle gode rammevilkår for vores fødevaresektor.«

Spørgsmål: Tænketanken skulle skabe større bevidsthed om vores madvaner - har den ikke været med til det, når de tre råd er blevet gengivet i alle medier?

»Nej, for vi ved jo godt, at det er sundere at spise en gulerod end en chokoladebar. Man skal passe på med løftede pegefingre. Danskerne er jo ikke dumme - de ved jo godt, hvad der er sundt,« siger René Christensen.

Fødevareministeren erkender over for DR, at madråd alene ikke ændrer verden - men han henviser til, at de kan »skabe en større bevidsthed om vores madvaner«, så vi træffer sundere valg. Nogle af de 940.000 kroner er desuden gået til folkehøringer, hvor over 600 personer har deltaget, oplyser Fødevareministeriet til DR.

Adspurgt om den slags høringer ikke kan være med til at gøre os mere bevidste om vores madvaner, svarer René Christensen:

»Det er fint nok at lave undersøgelser og spørge befolkningen, men der har vi bare været. De spørgsmål er stillet før. Nu har ministeren valgt at bruge en million kroner på at gøre det igen. Jeg tror, det handler mere om Dan Jørgensen, end hvad vi spiser.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.