Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DF bøjer sig: Vil acceptere flygtninge i job

Dansk Folkeparti er klar til kompromis om job til flygtninge, mens Inger Støjberg iværksætter undersøgelse af landsbyerne.

»Hvis det er det springende punkt, så finder vi nok ud af det,« siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører.
»Hvis det er det springende punkt, så finder vi nok ud af det,« siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører.

Dansk Folkeparti bryder op fra det ellers faste standpunkt om, at flygtninge ikke må arbejde uden for de flygtningelandsbyer, som regeringen nu har forpligtet sig til at undersøge mulighederne for.

Den nye position indtages i håbet om, at det kan skabe flertal for flygtningelandsbyer, hvor flygtninge skal bo, efter at de har fået asyl.

»Hvis det er det springende punkt, så finder vi nok ud af det,« siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis integrationsordfører.

For ikke at få et flertal imod sig endte Venstre i går med at gå ind for kravet fra Socialdemokraterne, de Konservative og Dansk Folkeparti om at få regeringen til at undersøge mulighederne for at etablere statslige flygtningelandsbyer. Dermed er sagen så også bragt et nøk nærmere Dansk Folkepartis og Socialdemokraternes ønske om at gøre flygtningelandsbyerne til virkelighed.

Undersøgelsen iværksættes med det samme, lovede integrationsminister Inger Støjberg (V) efter hastedebatten om presset på kommunerne under flygtningekrisen.

»Vi vil se bredt på, hvad sådan en flygtningelandsby kunne indeholde,« sagde ministeren, som dog er skeptisk over for, om flygtningelandsbyer overhovedet er en god ide.

»Vi risikerer at opbygge en ny slags ghetto, der betyder, at de her mennesker ikke kommer ud på arbejdsmarkedet. Hvis man skal blive i Danmark, så skal man integreres og ud på arbejdsmarkedet. Jeg synes godt, at man kan spørge, om man lykkes bedst med det, hvis man samler alle disse mennesker i flygtningelandsbyer,« sagde integrationsministeren.

Resultatet foreligger inden marts

Regeringen kom under pres som en direkte reaktion på finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) hårde afvisning i sidste uge af kommunernes efterlysning af hjælp til at bære integrationsbyrden.

En hastedebat kom på benene, og et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at undersøge mulighederne for flygtningelandsbyer, fandt opbakning fra ikke kun afsenderen, Dansk Folkeparti, men også K og S. Da det stod klart, at regeringen var under pres, besluttede Venstre at stemme for undersøgelsen, der skal være klar senest 1. marts.

Nu er regeringen så tvunget til at gå i dybden med mulighederne for flygtningelandsbyer, et løfte, der reelt allerede blev givet, da forhandlinger om den samlede asylpakke brød sammen i november.

Dengang som nu krævede Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti flygtningelandsbyer, hvilket regeringen satte sig imod. Efter sammenbruddet lovede regeringen dog at undersøge mulighederne, hvilket nu er blevet igangsat med tommelskruerne fra flertallet uden om regeringen.

Kommunerne ser måbende til

Socialdemokraterne ønsker flygtningelandsbyer som aflastning for de pressede kommuner, men ønsker beboerne fuldt integrerede i lokalsamfundene med skolegang og arbejde.

Imens følger Kommunernes Landsforening lettere måbende debatten. For ganske vist er de pressede, men ønsket om flygtningelandsbyer kommer ikke fra dem.

»Vi er glade for, at Folketinget har fået øjnene op for, at vi er under pres i flygtningekrisen. Men vi mener ikke, at flygtningelandsbyer er vejen frem, for de risikerer at blive nye ghettoer. Men det er fint med en undersøgelse, der kan give beslutningstagerne noget at tænke over,« siger Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.