Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Det er ikke for sjov, at jeg vil sende dig hjem, Özlem«

Danskernes Parti ønsker at sende Özlem Cekic »hjem«. Sådan lød beskeden fra partileder Daniel Carlsen, der havde budt SF-profilen til en debat om danskhed, befolkningsudskiftning og hjemsendelsesministerier på Folkemødet.

Danmark skal være for danskerne, og med mindre man har mindst én etnisk dansk forælder, skal man sendes hjem til ens oprindelsesland. Det var budskabet, der lørdag morgen mødte SF-politikeren Özlem Cekic (SF), da hun stillede op til debat om danskhed i Danskernes Partis telt på Folkemødet på Bornholm.

»Det er jo ikke for sjov, at jeg vil sende dig hjem, Özlem. Det er en nødvendighed,« lød det fra partileder Daniel Carlsen fra Danskernes Parti.

»Jeg kan ikke basere min politik på dine søde, brune øjne,« tilføjede han.

Özlem Cekic, der har kurdisk baggrund, ville gerne have at vide, hvor hun skulle sendes hjem til.

»Du vil gerne sende mig hjem, men hvor er hjem for mig? Jeg har gået i skole i Danmark, jeg er uddannet i Danmark, jeg har fået børn i Danmark, jeg arbejder i Danmark. Danmark er mit hjem,« lød det fra en tydeligt bevæget Özlem Cekic, der høstede store klapsalver fra halvdelen af teltet.

Den anden halvdel af teltet jublede derimod, hver gang Daniel Carlsen med matchende slips og charmeklud smed en klar pointe om danskhed ud over scenekanten. Blandt andet argumentet om, at det ikke er et stykke papir i form af et statsborgerskab, der gør folk til danskere. Det er derimod ens ophav, lød pointen. Og det faktum, at man mindst har én dansk forælder.

»Det er som om, der er nogen, der prøver at definere det at være dansk ud fra nogle værdier, de har. Det er ikke det, at vi er demokratiske, der gør os danske, selvom vi selvfølgelig går ind for demokrati,« sagde Daniel Carlsen, der til jublende manderåb fra teltets bagende proklamerede, at barnløse par ikke skal kunne adoptere børn fra ikke-vestlige lande. De adoptivbørn, der allerede bor i Danmark, må i hans optik dog gerne blive boende, da de har en klar familiær tilknytning.

Adspurgt hvorfor den ikke-vestlige indvandring er så farlig i forhold til den vestlige indvandring, lød hans svar efterfølgende:

»Der er en etnisk og kulturel kløft mellem ikke-vestlige kulturer og den danske kultur, som ikke er der på samme måde i forhold til andre vestlige kulturer. I vesten har vi meget mere tilfælles. Men vi går selvfølgelig heller ikke ind for uhæmmet vestlig indvandring. Det er bare ikke på samme måde et problem som den ikke-vestlige indvandring.«

Hele adoptionssnakken fik en ældre mand blandt publikum til at proklamere, at han gerne vil adoptere Özlem Cekic - så hun kan slippe for at blive sendt hjem af det hjemsendelsesministerium, Danskernes Parti vil erstatte det nuværende integrationsministerium med.

»Nogle kalder folk som Daniel her for landsbytosser. Men det er farligt at negligere hans holdninger som vrøvl,« slog SF-politikeren efter arrangementet fast.

»De her holdninger findes, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt. Ekstremister skal have verbal kamp til stregen i stedet for at lade deres holdninger vokse.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.