Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Det er en fantastisk og historisk dag«

En opgradering af Palæstinas status i FN vil øge presset på Israel, mener formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

Palæstinas ambassadør plæderer for en FN-opgradering i FN i New York. Der stemmes torsdag.
Palæstinas ambassadør plæderer for en FN-opgradering i FN i New York. Der stemmes torsdag.

Det er en fantastisk nyhed, at Danmark vil stemme ja til at give Palæstina status af observatørstat i FN.

Sådan lyder det fra formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed. Han glæder sig over, at et bredt flertal i Folketinget bakker op om beslutningen.

- Jeg synes, at det er historisk og fantastisk. Jeg er i den grad stolt som dansker med palæstinensisk baggrund. Stolt af vores regering, som har taget den beslutning og stolt af, at regeringen har søgt konsensus og et bredt mandat. Jeg synes, at det er fantastisk, at netop De Konservative og Venstre støtter op om regeringens ja til Palæstina. Det er et stærkere mandat, man kommer ud med som regering, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Onsdag morgen offentliggjorde udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at Danmark torsdag vil stemme ja, når Palæstina-resolutionen kommer på dagsordenen i FNs Generalforsamling i New York.

Et ja fra flertallet af de næsten 200 lande i forsamlingen vil sikre palæstinenserne en række øgede beføjelser som taleret, men ikke stemmeret.

Villy Søvndal mener, at en opgradering af palæstinensernes status kan gavne arbejdet for en fredelig to-statsløsning med Israel. Og den holdning deler Fathi El-Abed.

- Israelerne betragter den diplomatiske vej som langt mere farlig end raketterne fra Gaza. Det er et ordentligt rygstød for palæstinenserne. Det er måske symbolsk for nu, men for palæstinenserne, der kommer fra ingenting, er det et ordentligt skridt fremad mod en forhåbentlig ordentlig fredsproces, siger han.

Israel ønsker ikke, at palæstinenserne får observatørstatus, og samme melding lyder fra landets nære allierede, USA. På de hjemlige fronter er Dansk Folkeparti også stærkt imod en opgradering af palæstinensernes status, som partiet frygter vil skade fredsprocessen i Mellemøsten.

Men Fathi El-Abed mener, at et ja til palæstinensernes ønske vil tvinge Israel til at tage fredsforhandlingerne mere alvorligt.

- Jeg er ikke enig i, at det er skadeligt for fredsprocessen, som Israel og Dansk Folkeparti hævder. Jeg tror helt klart, at det vil gå op for Israel, at det er på tide at tage fredsprocessen alvorligt, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.