Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Derfor er »Mögungen« okay retorik for nogle

Vi opfatter nettet som en frizone. Det er en af grundene til, at folk skriver nedladende kommentarer og personlige angreb på nettet, forklarer filosof med speciale i etik på nettet.

Eksminister Thor Möger har måttet lægge Facebook-væg til lidt af hvert, siden han blev fyret.
Eksminister Thor Möger har måttet lægge Facebook-væg til lidt af hvert, siden han blev fyret.

Siden Thor Mögers fyrings-statusopdatering mandag aften er kommentarerne væltet ind i kommentarfeltet. Blandt »held og lykke« og »godt arbejde«-hilsner ligger også en lang række kommentarer, hvor ord som »idiot«, »Mögungen« og »lortearbejde« i stedet dominerer. Den hårde retorik skyldes blandt andet, at nettet er blevet en frizone, forklarer filosof og lektor i IT-etik ved Aalborg Universitet Thomas Ploug:

- Vi skal nok tale pænt, når vi går i skole eller på arbejde, men på nettet kan vi sige, hvad vi vil. Det er lidt ligesom et spil eller en leg, hvor andre regler gælder, siger han.

Han forklarer, at mens nogle gør det, fordi de mener at nettet er deres rum for ytringsfrihed, så er det for andre bare som at deltage i en leg.

Det er ifølge Thomas Ploug lidt ligesom i trafikken, hvor man også ser ellers pæne mennesker opføre sig dårligt.

- Vi lever i en kultur, hvor der er stor fokus på folks følelser. Hvad føler fodboldspilleren, når han lige har tabt? Hvad føler Thor Möger efter en fyring? En kultur med så meget fokus på de følelser, folk udtrykker, gør det også mere legitimt at udtrykke egne følelser, siger han.

Derudover har nettet den fordel, at man til dels kan være anonym, som har betydning for, hvilken side man viser af sig selv.

- Når vi står ansigt til ansigt med folk, ser vi ikke effekten af vores ord. En effekt som ellers normalvis kan være med til at få os til at stoppe op, fordi det trigger vores værdier og ansvar, siger han.

Tiden har også en afgørende faktor.

- Hvis man først skulle til at skrive et læserbrev, sende det af sted og få det trykt, så ville man måske lige nå at slå kold vand i blodet undervejs. Den tidsafstand findes ikke på nettet. Her kan man med det samme udtrykke sin utilfredshed i det offentlige rum, siger Thomas Ploug.

Og det kan altså godt betale sig lige at stoppe op og tænke, inden tasterne løber af med en.

- Man skal huske på at nettet husker godt, så de ting, man skriver nu, kan også findes om ti år. Og en trackrekord med mange upassende kommentarer ser ikke godt ud hos en kommende arbejdsgiver eller hos ens venner og medmennesker generelt, siger Thomas Ploug.

Facebook: Er den frie retorik løbet af med folk i tilfældet Möger? Del din mening.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.