Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De radikale fravælgere blev i blokken

Den radikale tilbagegang endte ikke hos udbryderne fra Ny Alliance, som man tidligere ventede. Derimod vandrede stemmerne i langt højere grad til S og SF viser Gallup-måling.

De Radikales tilbagegang blev i første omgang dømt til at være Ny Alliances fortjeneste, men en ny Gallupmåling viser, at vælgerne primært har rykket sig til de andre partier inden for samme blok.

De Radikale afgiver således lige omkring 2 procentpoint af vælgerne til Socialdemokraterne, mens SF løber med ca. 1,5 procentpoint. Stemmerne bliver altså inden for blokken.

I slutningen af oktober så det ellers ud til at omkring en tredjedel af de vælgere, der før havde stemt radikalt, nu ville vandre til Ny Alliance. Det blev altså ikke tilfældet, Ny Alliance har nemlig kun kapret 0,7 procentpoint af den Radikale tilbagegang.

Ifølge valgforsker Rune Stubager skyldes dette blandt andet, at de fleste vælgere har det, man kalder »et partisæt«, som de på en lang række punkter er enige med:

»De fleste vælgere har en to-tre partier, som de er enige med på lange stræk. Og så foretrækker de måske det ene frem for det andet på forskellige emner. Alt efter hvilke emner, der så kommer frem i valgkampen, betyder det forholdsvis store bevægelser. Vælgerne kan altså skifte ret markant alt efter hvilke emner, der er på dagsordenen,« forklarer han.

Flere lånemandater
Han synes dog at det er interessant at man har holdt vælgerne inden for blokken, fremfor at have afgivet dem til Ny Alliance. Han mener, det formentlig må være fordi, det blev klart, at det mere var en støtte til Fogh, end det var et opgør med blokpolitikken.

»Men vi skal også huske, at de Radikale gik meget frem sidste gang, og der har de nok lånt nogle socialdemokrater og nogle SFere, og det er jo så en del af det lån, de leverer tilbage denne gang, hvor både SF og S har spillet mere på velfærd. Det står de Radikale ikke fantastisk stærkt på. Og så har de også nedtonet profilen på nogle af de udlændingeemner, de tidligere har kapret en masse stemmer på. Når de bløder den op, er det klart de ikke står så skarpt som den store bannerfører for den indvandrervenlige fløj og får dermed færre stemmer,« siger Rune Stubager.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.