Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De danske grise skal være »månegrise«

Fødevareministeren lancerer projekt, der skal gøre det muligt for danske landmænd at avle flere svin, uden at det giver mere belastning af miljøet og omgivelserne.

Projekt »Månegrisen« er titlen på et af de partnerskaber, som regeringen søsætter i forbindelse med den innovationsstrategi, der torsdag blev lanceret af seks ministre.

Titlen hentyder ikke til, at grise skal have indopereret vinger, så de kan flyve til månen. Det handler derimod om, at man skal turde gøre det utænkelige - som dengang amerikanerne sendte Neil Armstrong til månen.

- Vi skal forene dyrevelfærd, miljøhensyn og effektivitet i en helt ny type grisestalde. I dag er det teori, men vi vil gøre det til virkelighed, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en pressemeddelelse.

- Vi skal skabe arbejdspladser, men uden gyllelugt hos naboerne og udledning til omgivelserne. I stedet skal gyllen gøre nytte, siger Mette Gjerskov.

Hun lægger ikke skjul på, at målet er at øge den danske svineproduktion uden samtidig at belaste miljøet med mere forurening og beboerne på landet med flere lugtgener.

Mette Gjerskov vil samle eksperter inden for en række fag - arkitektur, miljø, teknologi og naturligvis svineavl - om at virkeliggøre målet, der defineres som en »hypermoderne, grøn grisestald uden miljøbelastning og med høj effektivitet«.

Landbruget hilser udspillet fra ministeren velkomment.

- Det er positivt, at regeringen vil målrette innovationsindsatsen, så forskningen hurtigere omsættes i vækst og arbejdspladser. Og særligt positivt er det, at partnerskaber går hele vejen rundt omkring problematikken. Specielt at man tænker en helt ny regulering af erhvervet, som skal baseres på, hvad der kommer ud i omgivelserne og ikke som i dag på, hvad der kommer ind, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, i en kommentar til udspillet.

Projekt »Månegrisen« skal være realiseret inden for de kommende tre år, og alle gode kræfter inviteres til at byde ind på partnerskabsprojektet. Projektet er et af i alt fire partnerskaber, som regeringen har søsat i forbindelse med innovationsstrategien.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.