Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskernes gæld til det offentlige runder 100 milliarder

Siden it-systemet EFI blev sløjfet, er gælden til det offentlige steget. Nye tal viser dog lille forbedring.

Siden it-systemet EFI blev sløjfet, er gælden til det offentlige steget. Nye tal viser dog lille forbedring. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017)
Siden it-systemet EFI blev sløjfet, er gælden til det offentlige steget. Nye tal viser dog lille forbedring. (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017)

Skats system kollapsede i 2015, og siden er borgere og virksomheders gæld til det offentlige kun gået en vej - op.

Nye tal fra årets første kvartal viser, at gælden nu er på 101,1 milliarder kroner.

Det skriver Skat i en pressemeddelelse.

Dermed er gælden steget med 1,6 milliarder kroner. Og selv om det er et stort beløb, er der faktisk tale om en forbedring.

Stigningen er nemlig den laveste, siden det skandaleombruste it-system EFI blev droppet i efteråret 2015.

Det er det andet kvartal i træk, at stigningen bliver mindre. I fjerde kvartal i 2016 steg gælden med 2,7 milliarder kroner mod 3,6 milliarder kvartalet før.

Efter nedlæggelsen af EFI har Skat været nødt til at inddrive gæld fra borgere og virksomheder manuelt. Det er besværligt og tager lang tid. Derfor er gælden også steget voldsomt.

Men nu giver tallene altså håb om, at stigningen er på vej ned.

Der er dog lange udsigter til, at gælden helt holder op med at vokse. Det slog Skats inddrivelsesdirektør, Lizzi Jakobsen, fast over for Ritzau i starten af året.

Opgørelsen for det første kvartal i 2017 viser også, at Skat i det seneste år i gennemsnit har inddrevet lige så meget gæld hver måned, som det var tilfældet, før EFI blev lagt i graven.

Og det er der en simpel grund til, skriver Skat. Det er nemlig lykkedes at modregne gæld til det offentlige automatisk i de penge, som skyldnerne ellers skulle have haft tilbage i skat.

Gælden kan også blive trukket i ydelser som for eksempel landbrugsstøtte.

Skat mangler stadig at få et nyt it-system i stedet for EFI.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.