Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne vil have del i Grønlands råstofeventyr

Dansk skepsis over for udenlandske investeringer vækker forundring.

Arkivfoto: John Rasmussen
Arkivfoto: John Rasmussen

Den danske regering bør gå sammen med danske investorer, eksempelvis pensionsselskaber, i kampen om råstofferne i den grønlandske undergrund.

Det mener to ud af tre danskere ifølge en Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske.

Analysechef Jens Jonatan Steen fra centrum-venstre tænketanken Cevea ser målingen som et »wakeup-call« til SRSF-regeringen.

»Vi bør overveje muligheden for offentlige investeringer. Fra dansk side har vi sovet i timen. Vi har en historisk forbindelse og forpligtelse over for Grønland,« siger han.

Grønland ser store muligheder i investeringer fra i første omgang Kina og dernæst Sydkorea for at kickstarte en udvikling, der på længere sigt kan gøre Grønland til en økonomisk selvbærende industrination. Store mineprojekter, der skal udvinde metaller og mineraler er allerede stærkt på vej eller i støbeskeen.

Direktør Xiaogang Hu fra mineselskabet London Mining stiller sig i et interview med Berlingske uforstående over for den negative danske omtale af et stort jernmineprojekt med kinesiske investeringer.

Det vanskeliggør forhandlingerne med potentielle investorer. Danmark burde tværtimod »være stolt« over muligheden for »at give grønlænderne et bedre liv«, siger han.

Herhjemme er regeringen og oppositionen uenig om, hvordan Danmark skal forholde sig. Mens Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har talt om »en timeout« for at undersøge alle muligheder, har regeringen vendt sig mod en mere aktiv dansk linje med henvisning til, at råstofferne siden 2010 alene har været et grønlandsk anliggende.

Ifølge Grønlands fungerende landsstyremedlem for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen (IA), »er løbet ikke kørt for Danmark«, men Socialdemokraternes grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen siger klart nej til statslige investeringer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.