Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne kræver krisefokus i Thornings tale

Statsministeren skal tale om den økonomiske krise og arbejdsløshed, når hun holder sin nytårstale 1. januar, lyder kravet fra danskerne.

Når Helle Thorning-Schmidt (S) sætter sig på sendefladen 1. januar og taler til nationen fra Marienborg, vil de forventningsfulde seere have svar på to ting:

Statsministeren skal fortælle, hvordan Danmark kommer ud af den økonomiske krise, og så skal hun give sit bud på, hvordan flere danskere kommer i arbejde. Hverken mere eller mindre.

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv (DE) har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen om, hvad de mener, at Helle Thorning-Schmidt skal tale om i sin nytårstale. 28 procent svarer »Arbejdsløshed«, 25 procent svarer »Økonomien/Krisen«, mens der er et stort spring ned til nummer tre på listen, »Fremtiden«, som kun otte procent af de adspurgte vil have fokus på.

- Danskerne ønsker ganske åbenlyst, at statsministeren i sin nytårstale giver nogle svar på, hvordan dansk økonomi kan rejse sig igen efter godt og vel fire år med krise. 2012 bar præg af, at væksten og beskæftigelsen blev ved at skuffe. Og foreløbig tyder intet på markant bedre tider i 2013, siger DEs cheføkonom, Bo Sandberg.

Han kalder det »bemærkelsesværdigt«, at kun seks procent mener, at Helle Thorning-Schmidt skal runde emnerne integration og indvandrere, som tidligere har fyldt meget i den politiske debat. Men det kan gavne de danske virksomheder, vurderer cheføkonomen.

- Det kan forhåbentlig give plads til en mindre fastlåst og mere nuanceret udlændingedebat, hvor der også fokuseres på behovet for i fremtiden at kunne tiltrække højtuddannet udenlandsk arbejdskraft til Danmark, siger Bo Sandberg.

Forventningerne til Helle Thorning-Schmidts nytårstale er dog lidt forskellige, afhængig af, hvem der spørger. Eller hvordan de spørger.

I en Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken er de adspurgte blevet bedt om at vælge mellem en række udsagn, som de kan komme til at høre fra statsministerens mund, og målingen viser, at uddannelse ligger højt på manges dagsorden.

40 procent vil således gerne høre Helle Thorning-Schmidt love, at »regeringen vil sikre, at flere unge får en uddannelse«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.