Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskerne afviser arktisk uranfest

Næsten to ud af tre danskere ønsker, at den danske regering skal fastholde den såkaldte nultolerance-politik, der forhindrer udvinding og salg af det radioaktive råstof uran i Grønland.

Mineselskabet Greenland Minerals and Energy A/S har i flere år prøveboret efter råstoffer på Kvanefjeldet. i Grønland. Arkivfoto: John Rasmussen/Narsaq Foto
Mineselskabet Greenland Minerals and Energy A/S har i flere år prøveboret efter råstoffer på Kvanefjeldet. i Grønland. Arkivfoto: John Rasmussen/Narsaq Foto

Nej tak til uranudvinding i det danske kongerige. 64 pct. af danskerne er enige eller overvejende enige i, at den danske regering bør fastholde nultolerancepolitikken og forhindre udvinding og salg af uran i Grønland. Det viser en Gallup-måling foretaget for Berlingske.

Et flertal i Folketinget – inklusiv Socialdemokraterne og de Radikale – har ellers erklæret sig klar til at ændre den såkaldte nultolerancepolitik, hvis grønlænderne selv ønsker mulighed for at udvinde uran. Siden 1988 har der været enighed om nultolerance over for uran som biprodukt, men nu, hvor et grønlandsk råstofeventyr kan stå for døren, er problematikken igen til diskussion, fordi den kan stoppe jagten på andre råstoffer.

WWF Verdensnaturfonden er »overordnet modstander af udvinding af uran«, siger generalsekretær Gitte Seeberg:

»Det handler meget om penge i øjeblikket, men naturen og miljøet betyder meget i Grønland, så det er vigtigt, at disse ting ikke bliver glemt. De store projekter kommer til at få en kæmpe indflydelse på naturen.«

Socialdemokrater vil ikke stå i vejen

Grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen understreger, at Socialdemokraterne ikke vil stå i vejen for et eventuelt grønlandsk ønske om at ophæve nultolerancen.

»Det er ikke nultolerancen, men de internationale konventioner og traktater, der giver sikkerhed. Her siger Helle Thorning-Schmidt (S) og Kuupik Kleist (IA), at det, der ikke er ratificeret af Grønland, det skal ratificeres. Man vil ikke gå på tværs af nogen internationale konventioner,« siger han med henvisning til de arbejdsgrupper, hvis undersøgelser skal sikre, at Grønland lever op til gældende traktater og konventioner på området.

Det grønlandske valg 12. marts kan blive afgørende. Selv om landets råstofdirektorat arbejder på en redegørelse af, hvordan uranudvinding vil påvirke miljø og folkesundhed, har tre grønlandske partier allerede erklæret sig parate til at ophæve nultolerancen. Det største parti, IA, ønsker dog at beholde den.

Blandt SFs vælgere er den største andel af modstandere mod uranudvinding. Gallup-målingen viser, at 71 pct. af de adspurgte ønsker fortsat nultolerance. SF har endnu ikke taget stilling til problematikken, selvom fremtrædende medlemmer af partiets landsledelse i ugens løb har talt for at stå fast på politikken. SF’s politiske ordfører Jesper Petersen kalder danskernes skepsis for »sund«, men mener ikke, at diskussionen er aktuel, før Grønland ønsker at ophæve nultolerancen:

»Vi har intet hastværk med at melde ud. Der er så mange usikkerheder, risici og miljømæssige implikationer i forbindelse med en eventuel uranudvinding, at jeg synes, det er meget letsindigt bare at melde et ja ud, som andre partier har gjort.«

Nultolerancepolitikken dækker over en maksimumværdi for den tilladte radioaktive baggrundsstråling, når andre stoffer udvindes. Aktuelt er grænsen 60 gram uran pr. ton klippe (60 ppm). Prøver fra Kvanefjeld i Sydgrønland har vist et uranindhold på 350 ppm, og uden en ophævelse af nultolerancen bliver milliardinvesteringer fra Greenland Minerals & Energy, der ønsker at anlægge miner i området, ikke en realitet.

Diskussionen har skabt en sjælden alliance mellem Enhedslisten og Venstre i dansk politik. De er bekymrede for konsekvenserne af en ophævelse, og Venstres grønlandsordfører Gitte Lillelund Bech advarer mod at gå »på kompromis med principper for kapitalens skyld«.

Deltag i debatten: Skal der udvindes uran i Grønland?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.