Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskeres pension vokser på skattefri øer

Helt almindelige danskere har pensionskroner liggende i lande, der betragtes som skattely.

16 ud af 17 pensionsselskaber har porteføljer, der på den ene eller anden måde nyder godt af skattelylandes fordelagtige vilkår. Free/Colourbox.com
16 ud af 17 pensionsselskaber har porteføljer, der på den ene eller anden måde nyder godt af skattelylandes fordelagtige vilkår. Free/Colourbox.com

København. Historier om selskaber, kendisser, politikere og kongelige, der sender formuer til lande med uigennemskuelige skatteregler, vælter i disse dage ud af de såkaldte Paradise Papers.

Også danske pensionskroner ligger i landene og formerer sig. Det skriver Politiken torsdag.

Hovedparten af pensionsselskaberne investerer nemlig kundernes opsparinger i disse lande uden at give mulighed for at fravælge det.

I en rundspørge foretaget af Politiken svarer 16 ud af 17 pensionsselskaber, at de har investeret penge i et eller flere af de områder, der oftest bruges som skattely.

14 af de 16 selskaber giver ikke mulighed for at fravælge de investeringer.

Det eneste selskab, der oplyser, at det ikke har penge i lande, der bruges som skattely, er Alm. Brand Pension.

- Vi vil gerne finpudse vores etiske og bæredygtige profil, siger Torben Frederiksen, der er underdirektør i Alm. Brand, til Politiken.

De 16 andre selskabers forklaringer på, at de investerer i nulskattelande, er stort set enslydende:

Det er ikke ulovligt. Og selv om firmaet, der investeres i, måske drager fordel af nulskat, så skal den danske pensionskasse stadig betale skat.

Et eksempel er Lærernes Pension. Her er medlemmernes penge investeret i blandt andet Caymanøerne og Guernsey.

Pensionskasserne møder kritik fra SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

- For det første skal man som pensionskunde have mere gennemsigtighed og valgfrihed, siger hun til Ritzau.

- Det skal gøres klart for pensionsselskaberne, at de ikke skal være med til at opretholde et system, som vi prøver at knække, nemlig det internationale skattelys regime.

- Fra dansk side skal vi bruge den skattelyliste, der forhåbentlig kommer fra EU og forhåbentlig kan bruges til noget, til at sige, at de lande og øer, som er nævnt, skal man gå langt uden om, når man forvalter pensionspenge.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.