Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danskere vil hæve grænsen for at købe øl fra 16 til 18 år

Et stort flertal vil hæve aldersgrænsen for at købe alkohol. God idé, mener sundhedsminister Astrid Krag.

Unge skal være fyldt 18 år, før de må gå i kiosken og købe en øl. Det er holdningen hos et stort flertal af danskerne, som er parate til at begrænse de unges adgang til alkohol.

Det vil være »en god idé« eller »en meget god idé« at forbyde salg af alkohol generelt til personer under 18 år, svarer hele 73 procent blandt 1.126 repræsentativt udvalgte danskere i en undersøgelse foretaget af Epinion for Retail Institute Scandinavia.

Dermed får Folketinget solid folkelig opbakning til at hæve aldersgrænsen for køb af øl og vin fra de nuværende 16 år til 18 år. Meningsmålingen hilses velkommen af sundhedsminister Astrid Krag (SF):

»Danskernes høje alkoholforbrug er skyld i dårlig sundhed og lav levetid, og særligt blandt de unge har vi et problem, som vi må bekæmpe. Derfor er jeg glad for danskernes tilkendegivelse, og jeg mener også, at aldersgrænsen er en af de ting, som vi bør overveje at justere på,« siger sundhedsministeren.

Hæver man aldersgrænsen til 18 år, vil det have en betydelig effekt, mener Morten Grønbæk, der er formand for Vidensråd for Forebyggelse:

»Vil man gøre op med unges store alkoholindtag, er en ændring af aldersgrænsen for, hvornår de må købe drikkevarerne, et af de mest effektive håndtag at dreje på,« siger han.

I langt de fleste europæiske lande skal man i dag være 18 år for at købe alkohol i butikkerne, oplyser Morten Grønbæk, der samtidig fortæller, at danske unge drikker lidt mindre end for 10 til 15 år siden, men at deres druk stadig ligger i top på niveau med unge fra Irland og England.

Direktør i Bryggeriforeningen, Niels Hald, advarer politikerne mod at forbyde ølsalg til unge under 18 år, da det vil føre til en opblomstring af et illegalt alkoholmarked i Danmark. »Det er urealistisk at tro, at et forbud vil hindre 17-årige 2.g’ere i at købe en øl,« siger Bryggeriforeningens direktør.

I 2008 gjorde Folketinget det forbudt for unge under 18 år at købe tobak, og i marts 2011 blev det forbudt for unge under 18 år at købe stærk spiritus.

Danskernes ønske om et generelt forbud mod salg af alkohol til unge sparker gang i en ny debat i regeringen, der i regeringsgrundlaget skriver, at den vil styrke forebyggelsesindsatsen.

Sundhedsministeren afholder sig dog fra at bebude konkret politisk handling, da hun balancerer mellem splittede regeringspartier. Socialdemokraterne er imod at pille ved aldersgrænsen, mens Det Radikale Venstres sundhedsordfører gerne vil begrænse unges mulighed for at købe øl og vin.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.