Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske politikere: »Vanvittigt resultat og ny virkelighed«

Danske politikere er hoppet til tasterne, og på de sociale medier giver de udtryk for, at de ikke er glade for resultatet fra det amerikanske præsidentvalg, hvor Donald Trump har vundet.

En Trump-tilhænger fejrer, at Donald Trump står til at vinde præsidentvalget. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY
En Trump-tilhænger fejrer, at Donald Trump står til at vinde præsidentvalget. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY

»Det kan ikke siges ofte nok: I et demokrati bestemmer folket. Jeg beder til, det har set noget, jeg ikke kunne... so long«

Sådan lyder kommentaren fra justitsminister, Søren Pind (V), der har en stor interesse for amerikansk politik og nok har fulgt afslutningen tæt. Han er ikke ene om at være skeptisk over, at republikanernes kandidat, Donald Trump, kan flytte ind i Det Hvide Hus til januar.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, Danmark må lægge en ny udenrigspolitisk linje med Donald Trump ved Roret i USA.

Socialdemokraternes erhvervesordfører, Thomas Jensen, har en mere humoristisk tilgang, som dog nok skal læses med en vis alvor:

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, mener imidlertid ikke, der er grund til at være bekymret over udsigten til en ny præsident ved navn Donald Trump.

»Der bliver sagt mange skøre ting generelt i hele verden, specielt i valgkampe. Det med atomknappen er jeg ikke det mindste utryg ved. Der må vi have tiltro til den enhver tid siddende præsident i USA,« siger han til Ritzau med henvisning til beskyldningerne om, at Donald Trump ikke kan styre sit temperament og sin finger i forhold til »atomknappen«, der sender atombomber afsted.

Søren Espersen har ellers tidligere været ude med kritik af Donald Trump under valgkampen, hvor han har kaldt Trumps udtalelser for »kugleskøre«. Han mener da også, at Trumps modstand mod frihandel kan skade dansk økonomi, men er sikker på der findes en løsning.

Venstres udenrigs- og udviklingsordfører, Michael Aarestrup, skriver da også, at USA fortsat skal være en »tæt ven og allierede«, selvom præsidenten hedder Donald Trump:

Mogens Lykketoft (S), der er tidligere udenrigsminister og tidligere formand for FN's generalforsamling, kalder det et skræmmende og rystende udfald af valget.

»Det er et rystende og skræmmende udfald, som vi i dette øjeblik ikke kan se alle konsekvenserne af. Vi har fået en klimafornægter som præsident i USA,« siger han til Ritzau.

Mogens Lykketoft ser et stort behov for, at europæerne »rykker sammen igen« for at kunne få indflydelse på USA fremover.

Mette Abbildgaard fra de Konservative bad til Gud i slutspurten.

Og SFs formand, Pia Olsen Dyhr, har også svært ved at se realiteterne i øjnene onsdag morgen.

Mette Reissmann, Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, skriver på Facebook, at hun er rystet:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.