Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske bombetogter kan virke som »rød klud« over for terrorister

Det kan virke som en rød klud på islamisterne, at Danmark nu sender bombefly til Syrien, siger terrorekspert.

Hvis danske bombefly indsættes i kampen mod IS, kan det øge risikoen for terror, siger ekspert.
Hvis danske bombefly indsættes i kampen mod IS, kan det øge risikoen for terror, siger ekspert.

Danmarks styrkede indsats over for Islamisk Stat i Irak og Syrien, der vedtages i Folketinget tirsdag, kan komme til at virke som en rød klud på islamisterne og på kort sigt forhøje terrortruslen mod Danmark.

Det vurderer Birthe Hansen, lektor fra Københavns Universitet. Med speciale i blandt andet Mellemøsten underviser hun i terrorisme og sikkerhedspolitik.

- Det, at vi nu også går aktivt ind i Syrien, betyder formentlig, at risikoen i Danmark stiger lidt på den korte bane, siger hun.

Hun vurderer, at den største risiko for en reaktion fra IS vil være fra enlige eller fra mindre grupperinger.

- I første omgang kunne man forestille sig, at der vil være nogle soloterrorister eller meget små miljøer, der ville reagere. Men det er svært at sige på forhånd, siger hun.

Hun understreger dog, at sikkerhedssituationen i Danmark i forvejen har været presset siden 90'erne.

Tirsdag vedtager et flertal i Folketinget at optrappe indsatsen i de to krigshærgede lande. Mens danske jagerfly tidligere har bombet mål i Irak, kommer det nu også til at ske i Syrien.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) forudser, at den optrappede militære indsats øger risikoen for terrorangreb mod lande i Europa.

Men han understreger, at analysen af, at truslen er forhøjet, ikke specifikt gælder Danmark. Danmark har i flere år levet med en forhøjet terrortrussel, påpeger han.

Den vurdering deler Carsten Bagge Laustsen, ekspert i terrorisme og lektor fra Aarhus Universitet.

- Vi er allerede i skudlinjen, og der er ingen tvivl om, at IS gerne vil lave terrorangreb i Danmark. Men for IS er fjendebilledet hele Vesten. Om de kan lave et angreb i Storbritannien, Belgien eller Frankrig er af ideologiske grunde ligegyldigt, siger han.

IS slår ifølge Carsten Bagge Laustsen først og fremmest til i de lande, hvor de kan mobilisere selvmordsbombere til at udføre et angreb.

- De slår til der, hvor der er vilje og mulighed for at gøre det, siger han.

Den vurdering kommer også fra Birthe Hansen.

- Der har været nogle større og meget radikaliserede miljøer i lande som Belgien og Frankrig, som kan forklare en del af det. Terrorister i Europa slår til, hvor de kan, og hvor de er, siger hun.

Hun forventer, at optrapningen af den militære indsats i Syrien og Irak på den lange bane vil kunne svække terrortruslen mod vesten.

Omvendt mener Carsten Bagge Laustsen, at den militære optrapning risikerer at betyde, at terrororganisationen spredes og forgrener sig i mindre grupperinger samt flytter til lande som Libyen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.