Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk Erhverv: Finanslov forringer hjemmehjælp

Kritik af regeringens finanslovsaftale, der ifølge Dansk Erhverv begrænser borgernes muligheder for frit at kunne vælge hjemmehjælp.

Borgernes frie valg af hjemmehjælp bliver forringet, lyder kritikken fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer virksomheder, der udfører rengøring på det såkaldte fritvalgsområde.

Organisationen mener, at den netop indgåede finanslovsaftale mellem regeringen og Enhedslisten vil reducere ældres frihed til at vælge hjemmehjælp hos kommunale eller private aktører.

For det første introduceres et nyt fritvalgsbevis, som borgeren først skal godkendes til, og efterfølgende skal borgeren selv finde og lave aftale med en privat leverandør. For det andet bliver det tilladt for kommunen kun at lave aftale med en enkelt leverandør om at levere hjemmehjælp. I dag er der typisk mulighed for at vælge mellem flere leverandører, der er blevet godkendt til at kunne leve op til kvalitetskravene.

- Forslaget vil betyde, at kommunerne enten vælger at gå i store udbud på hjemmehjælpsordningen, eller at kommunerne reelt kan sylte fritvalgsordningen ved at introducere et nyt fritvalgsbevis, der reelt gør det mindre attraktivt for borgeren at vælge en anden leverandør end det offentlige, siger velfærdspolitisk chef Marie Louise Løvengreen Rasmussen fra Dansk Erhverv.

- Borgerens frie valg bliver klart forringet. I dag kan borgeren typisk vælge mellem en række forskellige leverandører, men nu reduceres friheden til valget mellem kommunen eller én privat leverandør, siger hun.

- Samtidigt introduceres fritvalgsbeviset, der reelt vælter en stor del af ansvaret fra kommunen over på borgeren – det er særligt problematisk, når vi har at gøre med svage ældre, siger Marie Louise Løvengreen Rasmussen.

Socialminister Karen Hækkerup (S) afviser kritikken over for Berlingske Nyhedsbureau.

- Med aftalen har vi sørget for, at nogle af de her særregler, der er i forhold til det frie valg, bliver fjernet. Og det er særregler, der har gjort, at kommunerne ikke har kunnet lave deres udbud på en måde, som var særlig smart i forhold til både at få tilrettelagt, hvordan virksomhederne kunne byde ind. For borgerne har det betydet, at man har været reduceret nogen steder i de frihedsgrader, man har haft i forhold til at vælge en privat leverandør, siger Karen Hækkerup, der ikke vil bruge penge på »unødigt bureaukrati«.

- Som borger får man den frihed, at hvis ens kommune ikke kan præsentere en privat leverandør, så får man en garanti for, at man kan bruge de frie valg. Man får altså udstedt et slags garantibevis, så man kan købe det frie valg af en anden leverandør, uddyber socialministeren.

Med ændringerne på hjemmehjælpsområdet sparer regeringen og Enhedslisten ifølge Dansk Erhverv 132 mio. kr. Udover at forringe borgernes valgmuligheder, trækker det ifølge Dansk Erhvervs også tæppet væk under den store underskov af små virksomheder inden for privat hjemmehjælp.

- Forslaget rammer skævt. Vi har brug for fair konkurrence på hjemmehjælpsområdet, ikke særbehandling af få store spillere. Det er jo ikke er reelt frit valg, hvis borgeren har det offentlige og så en enkelt privat udbyder at vælge imellem, påpeger Marie Louise Løvengreen Rasmussen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.