Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

86.000 danskeres dna opbevares ulovligt i USA

I strid med persondataloven har Aarhus Universitet ikke ført kontrol med sikkerheden omkring dansk dna i USA.

Dna fra 86.000 blodprøver fra PKU-registret er sendt ulovligt til USA, skriver Politiken. Free/Colourbox/arkiv
Dna fra 86.000 blodprøver fra PKU-registret er sendt ulovligt til USA, skriver Politiken. Free/Colourbox/arkiv

I strid med dansk lov har Aarhus Universitet i over tre år ikke ført tilsyn med, hvem der har adgang til 86.000 danskeres dna, som universitetet har sendt til et amerikansk forskningsinstitut.

Det skriver Politiken.

Der er tale om 86.000 blodprøver fra PKU-registret, som opbevarer blodprøver på stort set alle nyfødte siden 1981.

Blodet er sendt i anonymiseret form til Broad Institute i USA, som har omdannet prøverne til genetiske data, som er søgbare på en computer. De berørte danskere er ikke blevet informeret.

Aarhus Universitet har underskrevet en databehandleraftale med det amerikanske institut, som stiller krav til sikkerheden.

Men der er aldrig ført kontrol med, om aftalen er overholdt, selv om det er et krav i persondataloven.

Det indrømmer Arnold Boon, direktør for Aarhus Universitet.

- Det er korrekt, at vi ikke har færdigudarbejdet nogen model for at kontrollere sikkerheden, eller hvordan vi indrapporterer det. Det er vi blevet opmærksomme på nu, siger han.

Politiken har ingen grund til at antage, at danskernes dna ikke opbevares forsvarligt. Broad Institute er et velrenommeret forskningscenter.

Ifølge avisen indgår den indsamlede dna i et forskningsprojekt om årsager til psykiske sygdomme.

Men Aarhus Universitet har ikke ført kontrol med sikkerheden, og dermed har universitet efter alt at dømme brudt persondatalovens paragraf 42.

Det forklarer Jesper Husmer Vang, leder af tilsynsenheden hos Datatilsynet, til avisen.

Ifølge ham kan myndigheder overdrage følsomme data til en databehandler i et tredjeland, men de kan ikke overdrage ansvaret for, at dansk lov overholdes.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.