Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmarks yngste eksminister

Højt at flyve, dybt at falde. Thor Möger Pedersen er færdig som minister. Den unge politiker blev ansigtet på SFs nye kurs, men han blev også det nødvendige offer, da partiets gamle garde tog magten tilbage.

Så blev det officielt: Thor Möger Pedersen er ikke længere en del af regeringen. Det skriver han her til aften på sin facebook-profil. Den nye SF-formand, Annette Vilhelmsen, er ved at lægge sin kabale, og Thor Möger er ikke en del af den. Dermed er den 27-årige skatteministers kometkarriere sendt til jorden med et brag, da han ikke er valgt til Folketinget og derfor ikke længere har noget at gøre på Christiansborg.

For lidt over et år siden blev han udnævnt til skatteminister i SRSF-regeringen - som den yngste minister nogensinde - og i dag slår han så endnu en rekord som den yngste eksminister nogensinde.

For mange SFere er Thor Möger Pedersen blevet symbolet på partiets forandring fra gammeldags skolelærerparti til et moderne og regeringsdueligt parti. I kraft af sin fremtrædende rolle i partiets succesvalg i 2007, hvor SFs mandattal blev mere end fordoblet fra 11 til 23, slog han sit politiske talent fast. Året før var Thor Möger som bare 21-årig blevet ansat som kampagnekoordinator i partiet. Han var en af nøglepersonerne bag Villy Søvndals foryngelse af partiet, som han på mange måder også selv illustrerer.

Men udover at have spillet den måske mest afgørende rolle i folkesocialisternes forvandling er Thor Möger også blevet synonym med spin, taktik og magtsyge hos en stor gruppe af partiets græsrødder. For mange af dem har det nu overståede formandsvalg mest af alt har været et spørgsmål om Thor Mögers fortsatte indflydelse.

På grund af SFs midtersøgende kurs har Thor Möger og resten af den såkaldte »børnebande«, der blandt andet tæller sundhedsminister Astrid Krag og politisk ordfører Jesper Petersen, skullet forsvare, hvorfor en række af partiets mærkesager er blevet kasseret i regeringssamarbejdet. Det gælder alt fra afskaffelsen af 24-årsreglen, optøningen af boligskatterne, indførelsen af en millionærskat og betalingsringen om København.

Særligt i ugerne efter regeringens skatteaftale med Venstre og de Konservative stod skatteministeren for skud. Som partiets chefforhandler stod Thor Möger i manges øjne tilbage som den helt store syndebuk, og særligt Poul Overlund-Sørensen, medlem af partiets landsledelse, holdt sig ikke tilbage.

- Jeg mener ikke, at den aftale Thor har lavet, er tilfredsstillende, sagde han og gav udtryk for, at Möger var nødt til at trække sig.

Konklusionen synes at være, at nu kunne der ikke sluges flere kameler i jagten på indflydelse.

I medierne har det generelt ikke skortet med beskrivelser om Thor Mögers kompromisløse tilgang til politik, og kritikere - anonyme, såvel som navngivne - har i stort omfang haft adgang til spalterne. Det samme gælder ögenavne og dukkefører-sammenligningen, det har vundet stort indpas.

- Astrid (Krag, red.) er ikke særlig stærk, og det passer Thor fint. Så kan han stadig styre det hele, kunne en anonym SF-kilde eksempelvis fortælle Ekstra Bladet dagen efter Villy Søvndal meldte sin afgang.

Thor Möger har dog også mødt opbakning i partiet. I en artikel i Berlingske om de unge politikere i SF kunne europaparlamentariker Emilie Turunen fortælle, at flere af hendes ligesindede i partiet synes, at kritikken af hans person er kammet over.

- Han bliver gjort til syndebuk for alt det, som folk måtte være utilfredse med ved regeringen. Jeg synes, det er unfair, sagde hun.

Thor Möger Pedersen er opstillet til Folketinget i Aarhus. Foreløbigt er der ikke forlydender om, hvorvidt hans kandidatur bliver påvirket af, at han ikke længere er en del af regeringen.

Facebook: Er Mögers exit en fordel eller ulempe for SF? Del din mening.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.