Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmarks EU-rabat er i hus

Det er lykkedes statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at sikre Danmark rabatkravet på en milliard kroner på betalingerne til EU i de næste syv år.

Danmarks EU-medlemskab bliver en milliard kroner billigere fra næste år og frem til og med 2020. Det er udfaldet for Danmark i de netop afsluttede budgetforhandlinger i Bruxelles, hvor det lykkedes at sikre den rabat, som Danmark for første gang har opnået på medlemskabet.
"Vi kom til topmødet i Bruxelles med tre hovedprioriteringer. Rabatten som den vigtigste, ønsket om at få sænket EU's samlede udgifter og ønsket om en modernisering af EU's budget. Alle tre dele er lykkedes," sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde få minutter efter at Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd havde erklæret budgettet i hus.
EU-rabatten er kontroversiel, fordi det, som danskerne slipper billigere i EU-medlemskabet, vippes over på andre skatteborgere i Europa. Men Danmark har i årevis betalt en merpris på EU-medlemskabet, fordi andre lande har fået rabat.
- Med rabatten er det gjort op med forskelsbehandlingen, sagde statsministeren. 
På spørgsmålet om, hvad der har været vigtigst - princippet om ikke at ville betale til andres rabat, eller at få penge i kassen - svarede Helle Thorning-Schmidt:
- Begge dele er vigtige.Det handler ikke om, at vi ikke vil være solidariske med andre lande. Det handler om, at vi ikke vil betale så meget til andre rige landes rabatter.
Regeringen har overtaget rabatkravet fra den forrige regering, og danske diplomater og ministre har arbejdet intenst på at sikre rabatten. Dermed var der udbredt enighed om, at Danmark ikke har kunnet gøre mere for at sikre forståelse hos både de andre rabatlande og blandt de lande, der hverken har rabat og som også lige som Danmark har betalt dyrt for andre landes rabatter.I den sidste fase handlede det om at undgå aktive modstandere mere end at få de 26 andre lande til at tilslutte sig rabatkravet et for et.  
Peter Nedergaard, professor ved Københavns Universitet med speciale i EU-forhold, vurderer, at forhandlingen er gået som ventet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.