Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark vil betale oprydning efter USA i Grønland

Regeringen vil bruge mindst 150 millioner kroner på at rydde op efter USA's forladte militæranlæg i Grønland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har onsdag underskrevet en hensigtserklæring om, at Danmark fra næste år i en femårig periode vil give 30 millioner kroner om året til at rydde op efter gamle amerikanske militæranlæg i Grønland. Scanpix/Ukendt
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har onsdag underskrevet en hensigtserklæring om, at Danmark fra næste år i en femårig periode vil give 30 millioner kroner om året til at rydde op efter gamle amerikanske militæranlæg i Grønland. Scanpix/Ukendt

Efter en årelang strid, om hvem der skal betale for oprydningen på en stribe forladte amerikanske militæranlæg i Grønland, erklærer regeringen sig nu klar til at gribe til lommerne.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har onsdag underskrevet en hensigtserklæring. Den afsætter fra næste år og fem år frem 30 millioner kroner om året til oprydningen i det gamle metalskrot og andet miljøskadeligt affald.

Hvis det skønnes nødvendigt, kan bidraget forlænges. Det fremgår af hensigtserklæringen, som blev underskrevet på årets rigsmøde på Christiansø.

Kim Kielsen havde forud for mødet netop varslet, at han kom til Danmark med et krav om at få ryddet op i det gamle baseskrald.

Sideløbende med udsigten til de 150 millioner kroner kan de grønlandske myndigheder også glæde sig over, at parterne er blevet enige om at drøfte, hvordan grønlandsk arbejdskraft og grønlandske virksomheder bedst muligt kan indgå i oprydningen.

Den endelige aftale forventes underskrevet til efteråret.

Ud over millionerne til oprydning i de forladte amerikanske anlæg har den danske regering lovet at rydde op på den tidligere flådestation Grønnedal på Grønlands sydvestlige kyst.

Samtidig er en dansk ekspedition netop nu ved at pakke det sidste grej, inden den hen over sommeren rejser til det nedlagte amerikanske baseanlæg på indlandsisen, Camp Century.

Her efterlod amerikanerne i 1967 op mod 9000 ton affald og dumpede kølevand fra en atomreaktor i isen.

De danske forskere skal i første omgang undersøge, hvornår afsmeltningen af is i området kan blive så voldsom, at det begravede affald bliver blotlagt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.