Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark stemmer ja til Palæstina-opgradering

Den danske regering trodser USAs og Israels advarsler og stemmer i morgen for en opgradering af palæstinensernes status i FN. Det bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal. Mindst 11 andre EU-lande stemmer også for.

Regeringens beslutning kommer i elvte time. I morgen skal de knap 200 lande i FNs Generalforsamling stemme om palæstinensernes FN-status.
Regeringens beslutning kommer i elvte time. I morgen skal de knap 200 lande i FNs Generalforsamling stemme om palæstinensernes FN-status.

Efter flere ugers overvejelser og sonderinger blandt de andre EU-lande besluttede den danske regering sent i aftes at støtte Palæstinas ønske om at blive opgraderet til såkaldt observatørstat i FN.

Det bekræfter udenrigsminister Villy Søvndal (SF) over for b.dk

- Det er en ambition, vi støtter helhjertet, og jeg er derfor også glad for at kunne meddele, at det bliver et dansk ja, når teksten på torsdag skal til afstemning, siger Villy Søvndal.

Han mener, at den resolutionstekst, som palæstinenserne ligger frem i FN er afbalanceret.

- Jeg synes, der er al mulig grund til at rose palæstinenserne for en god og afbalanceret tekst, der ikke falder for fristelsen til at søge konfrontationen. Det er en moderat tekst, der klart understreger behovet for fredsforhandlinger og en forhandlet to-statsløsning, der kan sikre palæstinenserne en levedygtig stat side om side med et Israel i sikkerhed, siger Villy Søvndal.

Han har været under hårdt pres fra SF-bagland for at melde klart ud med en uforbeholden støtte til den palæstinensiske stat.

Regeringens beslutning kommer i elvte time, for i morgen skal de knap 200 lande i FNs Generalforsamling stemme om palæstinensernes ønske om at få opgraderet deres FN-status, så de blandt andet får taleret og muligheder for indbringe Israels fremfærd for Den Internationale Straffedomstol.

Men regeringen har ikke ønsket at melde ud, før den var sikker på, hvordan de andre EU-lande stiller sig.

Ifølge Berlingske kilder, vil mindst 11 andre EU-lande også stemme ja. Det er Frankrig, Irland, Finland, Malta, Luxembough, Portugal, Østrig, Spanien, Grækenland, Cypern, Slovenien og formentlig Sverige.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.