Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark skal ikke regne med tysk hjælp til id-kontrol

Regeringen kan få svært ved at indføre transportøransvar. Tyskland er afvisende over for at lave id-tjek.

Arkivfoto: Padborg Station.  (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015)
Arkivfoto: Padborg Station.  (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2015)

København: Den danske regering skal ikke forvente hjælp fra Tyskland, hvis den indfører krav om, at bus- og togselskaber, der krydser den dansk-tysk grænse, skal kontrollere de rejsendes identitetspapirer.

Det skriver Jyllands-Posten.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) har i december skriftligt anmodet både den tyske forbundsregering samt delstaten Slesvig-Holstens regering om hjælp til at sikre, at det tyske togselskab Deutsche Bahn samarbejder med DSB om en model, der kan sikre, at passager har gyldige ID-papirer.

Men det er Tyskland ikke meget for. Det fremgår af udtalelser fra en talsmand for delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.

»Vi har massive betænkeligheder ved dette instrument, og vi kan ikke se nogen nødvendighed for et sådant indgreb,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra talsmand Lars Erik Bethge ifølge Jyllands-Posten.

Transportøransvaret indebærer, hvis det sættes i værk, at transportselskaber kan få store bøder, hvis de fragter personer uden gyldige ID-papirer over grænsen.

Forbundsregeringen i Berlin har endnu ikke svaret på henvendelsen fra den danske transportminister, men i udtalelsen fra Slesvig-Holstens talsmand står der:

»Efter hvad vi hidtil har hørt fra forbundsregeringen, giver det os ingen grund til at tro, at de er grundlæggende uenige.«

Dertil kommer, at både Deutsche Bahn (DB) og selskabet Aktiv Bus fastholder, at de ikke ønsker at identitetstjekke deres passagerer.

Dermed ser det vanskeligt ud for regeringen, hvis den ønsker at gennemføre et tiltag magen til det, som Sverige har implementeret ved den svensk-danske grænse.

»Det står klart, at DSB ikke kan gennemføre de nødvendige tjek af passagerer i Tyskland uden samtykke fra DB,« skriver transportministeren i brevet til den tyske regering ifølge Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.