Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark skal godkende grønlandsk storskalalov

Det grønlandske selvstyres vedtagelse af en ny lov, der giver mulighed for at hente billig arbejdskraft til store anlægsprojekter, tages til efterretning af den danske regering.

Folketinget i Danmark skal først sige ja, før en netop vedtaget særlov i det grønlandske Landsting kan træde i kraft.

Storskalaloven, som den hedder, gør det muligt for billig, udenlandsk arbejdskraft at komme til Grønland og arbejde på store anlægsprojekter. Justitsminister Morten Bødskov (S) har »noteret« sig Landstingets beslutning.

- Regeringen respekterer den kompetencefordeling, der er mellem Grønland og Danmark, og dermed de beslutninger, der træffes af selvstyret på områder, som selvstyret har overtaget, inden for selvstyrelovens rammer, siger Morten Bødskov.

Loven baner vejen for storindustri, og ifølge business.dk vil det primært være billige arbejdere fra Kina, Sydkorea og Østeuropa, som kan få job hos udenlandske storentreprenører på enorme vestligt og kinesisk finansierede industri- og infrastrukturbyggerier i anlægsfasen.

Ikke én politiker stemte imod, og loven er et springbræt til at gøre Grønland til industrination. Men først er der behov for en særskilt dansk lov for Grønland, der skaber hjemmel til at anvende udenlandsk arbejdskraft til storskalaprojekter.

- Regeringen tager selvstyrets beslutning til efterretning, og Justitsministeriet vil nu tage kontakt til de grønlandske myndigheder med henblik på at indlede den proces, der skal foregå i Grønland forud for fremsættelse af et dansk lovforslag om anvendelse af udenlandsk arbejdskraft i anlægsfasen af storskalaprojekter, herunder forelæggelse af lovforslaget for Landstinget, siger Morten Bødskov.

Landstinget har med et ja til loven også sagt ja til, at udenlandske arbejdere på bygge- og anlægsprojekter til over fem milliarder kroner må lønnes lavere end de grønlændere og danskere, som arbejder på projekterne.

Det har ifølge business.dk givet kritik fra både dansk og grønlandsk side ved forslaget til særloven. Argumenterne går blandt andet på, at det er social dumping og kan skade Grønlands erhvervsliv og arbejdstagere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.