Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark sender fly afsted for at lure på russisk militærøvelse

Forsvaret sender overvågningsfly og fregat til Østersøen, hvor en del af russisk krigsøvelse spænder af.

Forsvaret sender ekstraordinært fly og fregat til Østersøen for at lure, når Rusland i den kommende uge gennemfører en stor militærøvelse. Her et jord-til-luft missilsystem under en parade i august på Den Røde Plads i Moskva.
Forsvaret sender ekstraordinært fly og fregat til Østersøen for at lure, når Rusland i den kommende uge gennemfører en stor militærøvelse. Her et jord-til-luft missilsystem under en parade i august på Den Røde Plads i Moskva.

Når Rusland torsdag skyder gang i en kæmpe militærøvelse, giver det også dønninger i det danske forsvar.

Forsvaret sender i den uge, hvor øvelsen foregår, ekstraordinært et af sine challengerfly til Rønne, ligesom fregatten Iver Huidtfeldt i perioden får til opgave at patruljere i farvandet øst for Bornholm.

»Vi følger jo altid med, når der er aktivitet i vores umiddelbare nærområde, og når russerne nu indleder en øvelse af den her størrelse, så er det klart, at vi gerne vil overvåge den,« siger Søren Andersen, der er oberst i Forsvarets operationsstab.

Russernes øvelse Zapad 17, som betyder Vesten 17, sker i samarbejde med Hviderusland, og en stor del af aktiviteten finder sted her i »Europas sidste diktatur«.

Der vil dog også indgå fly og skibe fra den russiske provins Kaliningrad, der ligger i det sydøstlige hjørne af Østersøen, og som derfor må forventes at operere i periferien af dansk territorium.

Trods nærheden til Danmark er der ifølge oberst Søren Andersen ingen tegn på, at øvelsens scenarier har dansk territorium som mål.

»Det er ikke Danmark, der er i centrum for den her øvelse, som vi forstår det. Men vi er alligevel til stede på samme måde, som jeg formoder, at russerne er det ved den Nato-øvelse i Østersøen, der finder sted samtidig,« siger han.

Nato-øvelsen »Northern Coast« spænder af fra 18. - 22. september, og her deltager Danmark også.

Selv om den russiske Zapad-øvelse ventes at omfatte i alt op mod 100.000 soldater, er der ikke for alvor grund til at frygte russerne, vurderer Jørgen Staun, lektor på Forsvarsakademiet og ruslandsekspert.

»De kan godt udfordre os, og hvis det kom til uroligheder, ville de være langt stærkere end de nuværende Nato-styrker i det baltiske område.«

»Men man skal lige tage det med et gran salt, for russerne har slet ikke styrken til at besætte og holde et Nato-land,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.