Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark kæmper alene for EU-rabat

Danmark har ingen allierede i kampen om at få en dansk EU-rabat på en milliard kroner, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Danmark står alene, når det kommer til spørgsmålet om at få forhandlet en EU-rabat på en milliard kroner i hus.

Det gør statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klart, før de europæiske stats- og regeringschefer torsdag mødes til forhandlinger om EUs langsigtede budget.

- Vi skal være opmærksomme på, at når vi kæmper for den danske rabat, så er vi lidt alene. Der er ikke andre lande, som vil tage ordet og kæmpe for en dansk rabat, og derfor har det været meget vigtigt i forhold til vores forhandlingsstrategi at gøre det fuldstændig klart, at Danmark skal have rabat, fordi vi ikke længere ønsker at betale andre rige landes rabatter, siger Helle Thorning-Schmidt, der kalder kravet den danske hovedprioritet.

Der er dog ingen garantier for, at rabatten vil komme i hus.

- Det er noget, der skal kæmpes for. Der er ikke nogle, der har sagt »ja« til det på nuværende tidspunkt. Det står heller ikke i det konklusionsudkast, som van Rompuy (formand for Det Europæiske Råd, red.) har lavet, så vi er bestemt ikke i hus med det her, og vi er helt alene om at kæmpe for det. Men jeg gør mig meget umage med at sige, at det her er et hovedkrav for Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Kan det falde sådan ud, at vi faktisk ikke får den rabat?

- Ikke hvis det står til mig. Vi skal have den rabat. Det er et rimeligt krav, siger statsministeren, der mener, at Danmark er udsat for negativ særbehandling. En dansker betaler nemlig fire kroner til EUs budget, hver gang en skatteyder i lande, som vi sammenligner os med, betaler tre kroner.

De to andre danske prioriteter er, at EUs budget skal holdes inden for en ramme af én procent af den samlede BNI, bruttonationalindkomst, og at der sker en modernisering af EUs budget, så områder som forskning, klima og uddannelse bliver prioriteret.

- Dem deler vi heldigvis med lidt flere lande end bare os selv, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt, der forventer, at forhandlingerne bliver aldeles svære.

Den milliard kroner, som Thorning forventer, at Danmark vil hive i land, er brugt i forbindelse med finansieringen af sommerens skattereform.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks