Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark giver 40 millioner til FN efter USA trækker støtte

At USA har besluttet at skære støtten til UNFPA er både skadeligt og unødvendigt, siger udviklingsministeren.

For at råde bod på den amerikanske beslutning om at trække støtten, vil Danmark bevilge 40 millioner kroner til FN''s Befolkningsfond UNFPA, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs. Scanpix/Lafur Steinar Gestsson
For at råde bod på den amerikanske beslutning om at trække støtten, vil Danmark bevilge 40 millioner kroner til FN''s Befolkningsfond UNFPA, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs. Scanpix/Lafur Steinar Gestsson

Danmark sender 40 millioner kroner ekstra til FN's Befolkningsfond UNFPA, efter at USA mandag besluttede at skære støtten til agenturet.

Det oplyser udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til Ritzau.

»At USA har besluttet at skære støtten er både trist, skadeligt og unødvendigt,« siger hun.

»For at råde bod på den amerikanske beslutning vil vi straks bevilge 40 millioner kroner til UNFPA.«

FN-agenturet støtter og arbejder for at fremme blandt andet familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

De 40 millioner kroner til UNFPA kommer ud af en pulje på i alt 75 millioner kroner, oplyser udviklingsministeren.

»Det er penge, som vi sagde, vi ville give i forbindelse med She Decides-konferencen i Bruxelles.«

Konferencen blev afholdt i marts, hvor Ulla Tørnæs var vært.

Formålet var at afværge konsekvenserne af Trump forbud mod, at amerikansk udviklingsbistand bliver givet til organisationer, der har noget som helst med abort at gøre.

»Næste skridt bliver, at jeg i april måned samler ligesindede lande, hvor vi skal drøfte, hvad vi kan gøre politisk for at støtte op om UNFPA og lignende organisationer, der mister støtte fra amerikanerne.«

»Og hvad vi dermed kan gøre for at bakke op om de millioner af kvinder, der bliver ramt af den amerikanske beslutning,« tilføjer ministeren.

Danmark støttede i 2015 agenturet med 46.579.670 millioner dollar (cirka 325 millioner kroner). Det fremgår af UNFPA's hjemmeside.

Det er første gang, at Donald Trump skærer i midlerne til FN, som han ofte har kritiseret.

UNFPA skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at beslutningen er truffet på "en fejlagtig påstand" om, at agenturet støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina.

»Det er UNFPA's mission at sikre, at enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker og at enhver ung persons potentiale bliver udfyldt,« står der i pressemeddelelsen.

»USA er en af vores grundlæggere. Den støtte, vi har fået fra regeringen og det amerikanske folk i løbet af årene, har reddet titusinder af mødre fra død og handicap,« skriver UNFPA.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.