Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark fik kæmpe overskud i 2017

Med et plus på 30,9 milliarder kroner har finansminister Kristian Jensen (V) fået en positiv overraskelse.

Christiansborg set fra luften om natten
Christiansborg set fra luften om natten

Staten fik et markant større overskud i 2017 end ventet. Den såkaldte DAU-saldo viser et overskud på 30,9 milliarder. Så sent som i december lød skønnet fra regeringen, at overskuddet ville blive på 18,9 milliarder.

Finansminister Kristian Jensen (V) kalder det en glædelig nyhed.

»Det er et bedre resultat, end vi havde regnet med i den seneste prognose og også bedre, end vi forventede, da vi lavede finansloven for 2017,« konstaterer han i en pressemeddelelse.

Både erhvervsskatter, skat på pensionsafkast og indtægter fra personskat og moms er blevet højere, end Finansministeriet havde regnet med. Samtidig har statens udgifter holdt sig til budgettet.

DAU-saldoen er ikke det samme som de offentlige finanser. Den dækker nemlig kun staten, mens de samlede offentlige finanser også afspejler økonomien i regioner og kommuner.

Regnskabet for de offentlige finanser offentliggøres først senere på måneden.

Men ifølge Frederik I. Pedersen, der er økonom i fagforbundet 3F er DAU-saldoen en indikation af, at de offentlige finanser vil vise et solidt overskud, selvom regeringen indtil nu har regnet med et underskud.

Overskuddet på 30,9 milliarder kroner er det største siden finanskrisen, oplyser han.

Det betyder dog ikke, at staten bare kan bruge løs, vurderer 3F-økonomen. Der er godt gang i økonomien, og derfor kan det være fornuftigt at holde lidt igen.

»Men der bør være plads til at fjerne besparelserne på uddannelsesområdet og beskæftigelsesområdet også selvom det presser lidt mere til økonomien,« skriver Frederik I. Pedersen i en mail til Ritzau.

»Ud over at det er afgørende investeringer for fremtiden, så er der fortsat plads både i forhold til kapacitet og vores stærke konkurrenceevne.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.