Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

DA: Finanslov er en stor skuffelse

Regeringen og Folketinget har spildt deres tid på nyttesløse delforlig, der ikke gør noget for at skabe velstand og vækst, lyder det fra DA-direktør Jørn Neergaard Larsen.

Danske virksomheder mister markedsandele i forhold til udenlandske konkurrenter. Det problem gør den nye finanslov ikke noget som helst for at løse, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen.

- Danmarks position er så udfordret, at det er en stor skuffelse, at regeringen og Folketinget har brugt tiden på delforlig, der på ingen måde skaber forudsætninger for fremtidens velstand og vækst, siger han i en skriftlig kommentar til den nye aftale mellem regeringen og Enhedslisten.

Han er stærkt kritisk over for den ydelse, som aftaleparterne tilbyder langtidsledige, der er i fare for at miste kontanthjælpen. Det halve år på en ydelse, der svarer til kontanthjælp, er i strid med de økonomiske anbefalinger, påpeger DA-direktøren.

- At bruge 480 millioner kroner på så ufokuseret anvendelse af uddannelse og kontanthjælp må betegnes som stærkt kritisabelt og direkte skadeligt for arbejdet med at sikre de ledige ordinær beskæftigelse - uanset at der er tale om en særordning, der er afgrænset til et halvt år, siger Jørn Neergaard Larsen.

Hos den borgerlige tænketank CEPOS deler man arbejdsgivernes bekymring. Cheføkonom Mads Lundby Hansen frygter, at den midlertidige ordning bliver permanent.

- Man skal huske, at der er mange eksempler på midlertidige velfærdsordninger, der efterfølgende har bidt sig fast gennem mange år. Lad mig bare nævne efterlønsordningen og orlovsordningerne i 1990erne, siger han.

- Det er endvidere tvivlsomt, om ledigheden er faldet senere på året, og så kan det desværre virke oplagt for politikerne at forlænge forsørgelsesretten igen. Man skal også huske på, at den nuværende ledighed på godt 160.000 personer ikke er ekstraordinær høj. Tværtimod er ledigheden lavere, end da Nyrup i 1990erne ved flere lejligheder skar i dagpengeperioden, siger CEPOS-økonomen.

Han roser regeringen for at fjerne sukker- og fedtafgifterne samt genindføre skattefritagelse til udstationerede medarbejdere.

- Men da man samtidig hæver bundskatten, er der ikke nogen effekt på arbejdsudbuddet og den strukturelle beskæftigelse. Den samlede effekt på arbejdsudbuddet er nul. Afgiftslettelserne burde have været finansieret ved lavere udgifter, for eksempel ved at reducere den offentlige beskæftigelse med naturlig afgang, siger Mads Lundby Hansen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.