Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Corydon vil gøre op med automatisk lønregulering

Tiden er løbet fra ordningen, der sikrer statsansatte en løn, som følger udviklingen i den private sektor, siger finansministeren.

Finansminister Bjarne Corydon (S) tog mandag hul på overenskomstforhandlingerne på det statslige område.
Finansminister Bjarne Corydon (S) tog mandag hul på overenskomstforhandlingerne på det statslige område.

Den reguleringsordning, der skal sikre en nogenlunde parallel lønudvikling mellem den private og den offentlige sektor, ser ud til at blive en af de helt store knaster i overenskomstforhandlingerne på det statslige område, som finansminister Bjarne Corydon (S) mandag tog hul på.

Ifølge finansministeren er tiden helt løbet fra ordningen, der i praksis betyder, at de statsansatte automatisk er sikret en lønudvikling svarende til 80 procent af den private lønudvikling.

- Jeg har udfordret - og det har jeg gjort ganske markant - den automatik, der er imellem løndannelsen privat og offentligt, siger Bjarne Corydon, der peger på den økonomiske krise som årsagen.

- De realiteter, vi står overfor, illustrerer med al ønskelig tydelighed, at alle må bidrage. Det er derfor vigtigt, at der er sammenhæng mellem udviklingen i lønnen og udviklingen i, hvor effektivt opgaverne løses, siger han.

Effektiv mekanisme

Kravet om at sløjfe ordningen bliver dog mødt med modstand af Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU).

- Vi har rigtig svært ved at se en overenskomstfornyelse, som ikke indeholder en videreførelse af reguleringsordningen, og det skyldes, at det er en meget effektiv mekanisme, som faktisk regulerer netop det, som finansministeren efterlyser, nemlig at det offentlige ikke bliver lønførende i forhold til det private, siger Flemming Vinther.

Bjarne Corydon erkender, at parterne på dette punkt står meget langt fra hinanden.

- Her får vi en ganske robust forhandling, for vi synes, at tiden er løbet fra, at det her er et automatisk spørgsmål. Vi synes, det er noget, man skal forhandle om, så vi får en balance mellem det, der på den ene side handler om løn, og det, der på den anden side handler om produktivitet og udvikling af den offentlige sektor som arbejdsplads, siger finansministeren.

Afskaffelsen af reguleringsordningen er bare ét af finansministerens krav i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på det statslige område.

Normaliseret arbejdstid

Bjarne Corydon kalder det et hovedkrav at »normalisere« lærernes arbejdstidsregler på blandt andet gymnasierne og erhvervsskolerne.

- Det er ikke i overensstemmelse med den måde, vi oplever arbejdstid tilrettelagt i mange andre sektorer, at arbejdstiden puttes ind i små kasser, siger han, der vil give rum for mere fleksibilitet og sørge for, at lærerne underviser mere.

- Langt de fleste af os har ganske vist en 37 timers arbejdsuge, men så er det et ledelsesmæssigt spørgsmål, hvordan vi bruger vores arbejdstid, når vi er på arbejde, og at der er en fleksibilitet i forhold til, at der i forskellige situationer er forskellige ting, der er relevante, siger Bjarne Corydon, der forudser vanskelige forhandlinger.

- Det bliver formentlig en meget vanskelig forhandling, vi skal igennem. Det skyldes, at vi står i en økonomisk krise, og at vi fra begge sider har nogle klare krav, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.