Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Corydon trækkes i samråd om McKinsey-model

Offentligt ansatte skal måles efter ny ledelsesstil. SF og Enhedslisten frygter, at det betyder et endegyldigt farvel til regeringens bebudede tillidsreform.

SF og Enhedslisten kalder nu finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd om en ny ledelsesmodel for den offentlige sektor.

Modellen, der er udviklet af konsulentbureauet McKinsey i samarbejde med Moderniseringsstyrelsen, bygger på flere resultatmålinger, medarbejdervurderinger, kontrol og præstationsløn, og hos SF frygter retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), at den tillidsreform, regeringen tidligere har bebudet, dermed er skrottet.

»Jeg kan slet ikke forstå, at man lægger op til at indføre endnu mere målstyring af medarbejderne. Jeg synes, det strider meget imod regeringens egen intention om at lave en tillidsreform,« siger hun og understreger, at mere kontrol ikke fører til mere tillid - snarere tværtimod.

»Vi sidder netop i politiforligskredsen og prøver at finde en ny model, fordi vi synes, systemet har spillet fallit,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er dog nødvendigt at sikre udvikling i den offentlige sektor, erkender retsordføreren, men det skal ske på andre præmisser.

»Selvfølgelig er vi nødt til at evaluere den offentlige sektor, så vi er sikre på, at borgerne får den velfærd og service, de skal have. Men jeg synes, det er helt skævt at måle på de ansatte, fordi der er rigtig mange ting, man ikke kan måle på. Alle de bløde værdier, som for eksempel ligger i en socialrådgivers arbejde, kan man ikke måle.«

Også Enhedslisten kritiserer den nye McKinsey-model, og gruppeformand Stine Brix (Ø) mener, at den vil øge bureaukratiet i den offentlige sektor markant - og samtidig fratage de statsligt ansatte tillid.

Ligesom SF frygter Enhedslisten, at det vil betyde et endegyldigt farvel til regeringens tillidsreform, der i særlig grad blev fremført af de Radikales tidligere leder, Margrethe Vestager, som før valget i 2011 talte om »afbureaukratisering«, »mere tid til mennesker« og »mindre tid til papir«. Men med Vestagers exit fra dansk politik kan den ambition være lagt på hylden af finansministeren, lyder frygten hos Enhedslisten.

»Der er noget, der tyder på, at Bjarne Corydon er i gang med at skrotte tillidsreformen, og det er rigtig uklogt, fordi der var gode grunde til at tage fat i dagsordenen,« siger Stine Brix.

Under samrådet vil partiet også afkræve svar fra finansministeren på, hvilke erfaringer det nye »ledelsesregime« bygger på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.