Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Corydon: SMS var afgørende for SAS’ skæbne

Finansminister Bjarne Corydon afviser, at han overskred sine beføjelser, da han skrev sin omstridte SMS-besked til de kabineansattes fagforening.

Finansminister Bjarne Corydon (S) blev i dag i et samråd stillet spørgsmål fra Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, der kom med hele 29 af slagsen. Spørgsmålene drejede sig om en vis minister-SMS afsendt til en part i SAS-sagen under de natlige forhandlinger for nylig.
Finansminister Bjarne Corydon (S) blev i dag i et samråd stillet spørgsmål fra Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, der kom med hele 29 af slagsen. Spørgsmålene drejede sig om en vis minister-SMS afsendt til en part i SAS-sagen under de natlige forhandlinger for nylig.

Der var ikke noget forkert eller suspekt ved den SMS, som finansminister Bjarne Corydon (S) sendte til formanden for de kabineansattes fagforening, CAU, en sen nattetime, da forhandlingerne mellem fagforeningen og SAS-ledelsen spidsede til.

Det fastslog finansministeren under et åbent samråd i Folketingets Finansudvalg, hvor både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Venstre spurgte ind til den omstridte SMS, der ifølge kritikere var en utidig indblanding fra Corydons side.

Men på samrådet understregede ministeren, at han optrådte som en ansvarlig ejer ved at minde de kabineansatte om, hvor vigtigt det var, at de indvilligede i at gå ned i løn. Alternativet var helt klart: SAS ville gå nedenom og hjem.

- Det var vigtigt for mig, at alle involverede var klar over realiteterne, nemlig at staten ikke kunne gå ind og redde SAS, hvis ledelsens spareplan ikke blev accepteret af de ansatte, forklarede Bjarne Corydon, der også afviste, at SMSen skulle være i strid med princippet om, at politikere ikke må blande sig i den daglige drift af statens selskaber.

- Min kontakt til CAU skete for at understøtte SAS’ bestræbelser på at blive konkurrencedygtigt. Kontakten var altså i overensstemmelse med selskabets målsætning og dermed helt i tråd med armslængdeprincippet, fastslog han.

Forklaringen stillede dog hverken Enhedslistens Henning Hyllested eller Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl tilfreds. Selv om CAU grundlæggende accepterede spareplanen, kunne fagforeningen have været i færd med at forhandle små forbedringer på plads, da finansministeren SMSede formanden, påpegede de.

- Det er jo helt almindeligt, at man forhandler for at få noget ud af det, sagde Henning Hyllested.

Men Bjarne Corydon afviste også den del af kritikken og henviste til en udtalelse fra FTF-formand Bente Sorgenfrey om, at hans indblanding ikke havde betydning for forhandlingsforløbet.

Han fortryder derfor ikke sin henvendelse til CAU - tværtimod.

- Jeg kunne ikke forestille sig, at stater og banker var startet forfra, hvis selskabet ikke kunne realisere spareplan. Det er grunden til, at der er forskellige roller for en finansminister i denne sag. Der var et tidspres for at få spareplanen på plads, så derfor retter jeg en høflig henvendelse til CAU for at gøre konsekvenserne klart. Det var for mig vigtigt at undgå misforståelser, så vi kunne bevare SAS, sagde finansministeren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.