Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Corydon lagde pres på SAS-ansatte

Den socialdemokratiske finansminister sendte en SMS til SAS-ansattes forhandlere for at få dem til at sige ja til ledelsens spareplan.

Min frygt var, at forhandlingerne gik galt på baggrund af en misforståelse af alternativerne, forklarer Bjarne Corydon (S).
Min frygt var, at forhandlingerne gik galt på baggrund af en misforståelse af alternativerne, forklarer Bjarne Corydon (S).

Toppen af den danske regering lagde pres på de kabineansattes fagforening CAU for at få dem til at acceptere SAS-ledelsens spareplan, skriver Politiken.

Mandag formiddag fik tillidsfolkene for CAU en SMS fra finansminister Bjarne Corydon (S), hvor han opfordrede dem til at sige ja til aftalen, som indebærer, at de skal gå markant ned i løn og arbejde mere.

- Midt i det afgørende slutspil bliver vores formand (Helge Thuesen, red.) kontaktet af Bjarne Corydon, der siger, at nu gælder det Københavns lufthavn og de arbejdspladser, der er i den, og SAS’ overlevelse. Han skriver, at vi er nødt til at redde Københavns Lufthavn og de arbejdspladser, der ligger i den, siger Jean Pierre Schomburg, der er næstformand i CAU.

Da SMSen fra finansministeren tikker ind, har kabinefolkets tillidsfolk forhandlet i døgndrift for at komme frem til en aftale. De føler sig i forvejen presset til at sige ja, og beskeden fra Corydon mindsker bestemt ikke presset, forklarer Jean Pierre Schomburg.

- På det tidspunkt, da det her sker, har vi sagt ja til 47,5 times arbejde om ugen og sagt ja til at arbejde tretten timer på den første dag. Vi har givet hjerteblod, og så modtager vi den her besked fra en socialdemokratisk finansminister. Det har vi det dårligt med som en del af fagbevægelsen, siger Jean Pierre Schomburg.

Bjarne Corydon bekræfter over for Politiken, at han kontaktede forhandlerne midt i forløbet.

- Jeg ringede til deres formand og har efterfølgende sendt ham en sms og bedt ham ringe til mig. Det er rigtigt. Mit mål var at give en fuldstændig klar oplysning om de politiske realiteter. Min frygt var, at forhandlingerne gik galt på baggrund af en misforståelse af alternativerne. Det var en alvorlig situation, og som jeg også har sagt offentligt: Var man ikke nået til enighed, havde vi ikke haft SAS i dag, siger han.

Søren Kaj Andersen, der er lektor på Københavns Universitet og ekspert i arbejdsmarkedsforhold, kalder det »meget usædvanligt«, at en minister blander sig direkte i overenskomstforhandlinger.

- Det er en grundlæggende regel omkring overenskomstforhandlinger, at det er noget, arbejdsmarkedets parter klarer selv. Det bygger på et princip om autonomi til parterne i processen. Så det er stærkt usædvanligt, siger han til Politiken.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.