Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Claus Hjort: Velkendt at konventioner kan blive brudt i Irak

Danske soldater har mistanke om, at fanger på irakisk base torteres. Det er uacceptabelt, siger minister.

Arkivfoto. Danske soldater har mistanke om, at fanger på irakisk base torteres. Det er uacceptabelt, siger minister.
Arkivfoto. Danske soldater har mistanke om, at fanger på irakisk base torteres. Det er uacceptabelt, siger minister.

Det er på ingen måde i orden, hvis irakiske fanger bliver torteret på Al-Asad Airbase i Irak, hvor 200 danske soldater er udstationeret.

Det slår forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast, efter at Information har beskrevet, hvordan Forsvaret de seneste måneder har haft mistanke om tortur.

Dog peger ministeren også på, at det i krigen i Irak ikke er ukendt, at nogle konventioner måske bliver brudt.

»Uanset om der er noget eller ej i denne sag, så er det velkendt, at der under kampene i Irak kan være tilfælde, hvor nogle parter ikke overholder konventionerne.«

»Det er selvsagt ikke acceptabelt og også derfor, at regeringen i flere tilfælde har rejst problemstillingen over for koalitionen og irakiske samtalepartnere,« skriver ministeren i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer, at han selv har drøftet problemstillingen med partnere i koalitionen og med den irakiske forsvarsminister så sent som i maj.

Danske soldater har i løbet af april i år fået flere indikationer på, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel på basen.

Det viser en række indberetninger fra den danske Irak-styrke, som Information har fået aktindsigt i.

De danske soldater har ifølge avisen indberettet to konkrete hændelser til Værnsfælles Forsvarskommando hjemme i Danmark og til den amerikanske lejrledelse i Irak.

Men de har ikke selv gjort noget aktivt for at opklare, om der er hold i mistanken.

Ifølge oberst Jens Lønborg, chef for internationale operationer ved Værnsfælles Kommando, har danskerne slet ikke mandat til at undersøge mistanker om tortur nærmere.

Claus Hjort Frederiksen mener også, at det danske forsvar »har søgt at forfølge sagen, i den udstrækning som det har været muligt.«

Han understreger samtidig, at det ikke med sikkerhed står klart, om konventioner er blevet brudt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.