Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Claus Hjort: Usikkert om flere danske kampfly placeres i USA

Ingen grund til panik, mener forsvarsministeren, efter at eksperter tvivler på, at opgaverne kan løses.

København. Det er ikke sikkert, at Danmark placerer syv i stedet for fem af de nye F-35-kampfly i USA, hvor de skal bruges til træning og uddannelse.

Men muligheden er til stede, oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i skriftlig kommentar.

Flere eksperter har i Jyllands-Posten kritiseret, at Danmark ikke kan løse sine opgaver, hvis syv af de nye kampfly skal stå i USA.

- Som det fremgår af aktstykke 31, kan der være behov for ekstra uddannelsesfly i USA i en periode. Men der er ikke truffet beslutning om, at antallet af fly i USA skal øges til syv, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Formuleringen i aktstykket er alene udtryk for at give Forsvaret den fornødne fleksibilitet til at tilpasse antallet af fly i USA i forhold til blandt andet det endelige omskolingskoncept og den løbende tilpasning af træningsprogrammer, der gennemføres i takt med, at erfaringsgrundlaget udbygges.

- Denne fleksibilitet giver ikke anledning til ændringer i den planlagte flyvetimeproduktion eller det politisk fastsatte opgavekompleks, siger ministeren.

Et flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale besluttede i juni 2016 at købe 27 F-35-fly.

Den samlede regning for indkøb og drift af flyene ventes frem til 2049 at blive cirka 57 milliarder kroner.

F-35-kampflyene erstatter de nuværende F-16-kampfly, som i forventes udfaset i 2024. F-35-flyene leveres drypvis begyndende fra 2021.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.