Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cheføkonom: Boligejere er ikke sikre på skattesænkning

Husejerne er ikke garanteret, at for høje boligskatter sænkes, mener cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen

København. Boligejerne kan ikke være sikre på, at de får sænket for høje boligskatter fra 2021, når skattereformen træder i kraft.

En metode skal ellers sikre, at boligejerne under et ikke betaler mere i skat, end det Finansministeriet forventer i sin økonomiske fremskrivning.

Men garantien holder ikke vand. Det mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Det er en gummiparagraf. Hvis boligskatterne i en periode overstiger det forventede provenu, gennemfører Finansministeriet en undersøgelse. Den skal afdække, om det er et varigt højere niveau, siger Mads Lundby Hansen.

Han påpeger, at det er op til Finansministeriet at afgøre, om boligskatterne er steget mere end ventet. Det er uklart, om det skal vurderes efter et eller fire år, understreger Mads Lundby Hansen.

- Der er ingen klar mekanisme for, hvornår man skal sænke boligskatterne. Finansministeriet kan vurdere, at det ekstra provenu er midlertidigt. Mekanismen fører ikke til lettelser af boligskatten, mener cheføkonomen.

Ifølge aftalen om boligskatten skal husejerne ikke betale mere i boligskat end ventet. Derfor undersøger Finansministeriet og Skatteministeriet det, hvis boligskat (ejendomsværdiskat og grundskyld) giver for store indtægter.

Hvis boligskatterne stiger for meget, kan Finansministeriet bare konkludere, at det skyldes gode tider med konjunkturerne. Det kan være højere beskæftigelse eller lavere rente, påpeger Mads Lundby Hansen.

Han vil hellere skabe økonomisk vækst ved at sænke topskat eller selskabsskat end tilfredsstille boligejerne. USA's præsident, Donald Trump, halverer selskabsskatten. I Frankrig vil præsidentkandidat Emmanuel Macron gå samme vej.

- Min anbefaling vil være, at man letter de skatter og afgifter, som hæmmer væksten, siger Mads Lundby Hansen fra Cepos.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.