Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cepos: Milliarder at hente ved udlicitering af ældreopgaver

Den liberale tænketank Cepos mener, at nye regler kan hente mellem fire og otte milliarder kroner på ældreområdet. Regeringen regner med et langt mindre beløb.

Der er milliarder af kroner at hente, hvis flere plejeopgaver på ældreområdet løses af private virksomheder i stedet for det offentlige. Det mener den liberale tænketank Cepos.- Ved udlicitering kan man få mere og bedre pleje for pengene. Erfaringer fra for eksempel madserviceområdet viser, at private leverandører i gennemsnit leverer mad til de ældre 15 procent billigere og til en kvalitet, der gennemgående er højere. Og generelt viser erfaringer fra andre områder, at udlicitering af offentlige opgaver til private typisk medfører økonomiske gevinster på op til 20 procent, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra Cepos.

Nye regler forventes i foråret at få flere kommuner til at udbyde større opgaver på ældreområdet, så også private virksomheder kan byde ind og dermed konkurrere på prisen på omsorgs- og plejeopgaver.

Ifølge Jyllands-Posten vil de nye regler gøre det muligt for kommunerne at gå efter billigste bud, og der er på forhånd lagt op til en besparelse på 132 millioner kroner allerede i år.

Der er langt mere at hente, mener Cepos:

- Jeg mener, at socialministeren er for forsigtig i sit skøn. Samlet udgør pleje og omsorg på ældreområdet cirka 40 milliarder kroner. Den potentielle besparelse på dette område er således op til mellem fire og otte milliarder kroner ved en effektivitetsgevinst på 10-20 procent. Det svarer til, at man årligt kan ansætte cirka 8.000 til 16.000 social- og sundhedsmedarbejdere ekstra, hvis man høster disse gevinster, siger Mia Amalie Holstein.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.