Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cepos: Grænsekontrol er ikke en stor omkostning - endnu

Der er ikke belæg for at sige, at den midlertidige grænsekontrol er en betydelig omkostning.

København: Som den danske grænsekontrol tager sig ud lige nu, er der ikke belæg for at sige, at kontrollen udgør en betydelig omkostning.

Det understreger den liberale danske tænketank Cepos, efter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag har brugt beregninger fra tænketanken forkert.

- Den måde, han har brugt beregningerne på, betyder, at omkostningerne bliver 50 gange så store, som de nok i virkeligheden er, siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos, til Ritzau.

På et pressemøde fredag argumenterede Juncker for, at grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige indtil videre har kostet 300 millioner euro. Mens grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland har kostet 90 millioner euro.

Tallene har Juncker fra Cepos-beregninger, der dog omhandler omkostninger for et helt år, hvor der vel at mærke er tale om fuld grænsekontrol og dansk transportøransvar, hvilket ikke er tilfældet.

- Det virker som om, han har misforstået tallene, siger Otto Brøns-Petersen.

Analysechefen forstår godt EU-formandens frygt for omkostningerne ved grænsekontrol, men understreger, at vi endnu ikke er i en situation, hvor økonomien tager skade.

- Så længe grænsekontrollen er midlertidig, så er det noget, der generer en masse mennesker, men det er ikke noget, som vil få større realøkonomiske virkninger.

- Hvorimod, hvis man kommer i en situation, hvor man får permanent grænsekontrol, så vil der være nogle betydelige omkostninger, siger Otto Brøns-Petersen.

Ritzau har forsøgt at få Jean-Claude Juckers stab til at forholde sig til Cepos' kommentarer.

Her vil man dog ikke forholde sig til sandhedsværdien af Junckers udsagn, men henholder sig til, at der er tale om et "politisk statement"

Onsdag besluttede den danske regering at forlænge den midlertidige grænsekontrol i 20 dage.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.