Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Central embedsmand skal forklare sig i skattesagen

Afhøringerne af Skatteministeriets embedsmænd fortsætter tirsdag. Her skal den chefkonsulent, der var grunden til, at BTs spørgsmål om Kinnocks skatteforhold endte på Skat Københavns bord, forklare sig.

Tirsdag får offentligheden endnu et kig ind bag kulisserne i Skatteministeriet, når to embedsmænd sætter sig i vidneskranken over for Skattesagskommissionen i Søborg.

Her skal chefkonsulent Michael Frank og specialkonsulent Erik Jørgensen fortælle deres versioner af forløbet omkring Skat Københavns behandling af Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag fra sommeren 2010.

De to embedsmænd vil blandt andet blive stillet det helt store spørgsmål i skattesagen: Forsøgte personer uden for Skat København - herunder daværende skatteminister Trols Lund Poulsen (V), hans spindoktor, Peter Arnfeldt, og departementschef Peter Loft - at blande sig i afgørelsen af den socialdemokratiske statsministerkandidats skattesag? Svaret har allerede lydt rungende fra de tre personer selv - nej, nej, nej.

Michael Frank er det mest interessante vidne tirsdag. Det var ham, der oprindeligt var grunden til, at BTs første henvendelse vedrørende Kinnocks skatteforhold endte hos Skat København. 7. juni 2010 blev han nemlig kontaktet per mail af journalist Thomas Nørmark Krog fra BT, der stillede spørgsmål om Kinnocks skattepligt i Danmark.

Chefkonsulenten sendte mailen videre til ministeriets pressetjeneste, som igen videresendte den til ministeriets fagdirektør med beskeden: »Vil du se på, om nogen sørger for, at der også bliver kigget på denne sag i SKAT«.

28. juni 2010 indledte Skat København en såkaldt kontrolsag mod Thorning-parret, selvom den øverste skattedirektør, Erling Andersen, mente, at det var forkert at gå ind i sagen på baggrund af BTs spæde skriverier. Det skete alligevel, fordi Skat København følte et pres fra toppen af Skatteministeriet, har Erling Andersen og flere af hans embedsmænd fortalt foran kommissionen.

Nu vil det vise sig, om det er et pres, de to embedsmænd i Skatteministeriet også har observeret - eller er blevet bedt om at lægge. Tidligere har ministeriets koncerndirekør, Jesper Skovhus Poulsen, fortalt, hvordan daværende departementschef Peter Loft blev »irriteret«, da han i en taxa sammen med Poulsen selv og produktionsdirektør Steffen Normann Hansen fandt ud af, at de fire linjer om parrets »familiemæssige forhold«, han ville have Skat København til at tilføje skatteafgørelsen, ikke var med.

- Jeg mener, at der blev sagt »find lige ud af, hvad der er sket«. Jeg kan ikke huske bandeordet præcist. Så ringede Normann til Erling Andersen, og resten af taxaturen gik med diskussionen om, hvorvidt man havde aftalt, at de skulle med. Normann fik den besked, at det skulle man ikke blande sig i. Det gav ikke anledning til, at irritationen blev mindre, fortalte Jesper Skovhus Poulsen foran kommissionen i december. Han var konstitueret departementschef i en periode, efter Peter Loft blev fritstillet i marts 2012.

Afhøringen af Michael Frank og Erik Jørgensen begynder tirsdag klokken 9.30 i de nedlagte retslokaler hos Skattesagskommissionen i Søborg. Alle er velkomne til at sætte sig på tilskuerpladserne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.