Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Butiksforbud skal redde døende bymidter

Et flertal i Folketinget vil stramme planloven og forbyde store forretninger i mindre byer. Målet er at styrke de små butikker, men det er den helt forkerte fremgangsmåde, mener kritikere.

Handelslivet i de danske købstæder er under hårdt pres fra store detailforretninger, og konsekvensen er butiksdød og tomme bymidter.

Det frygter regeringen, som sammen med Enhedslisten og de Konservative vil give de små butikker en hjælpende hånd med en ny planlov. Loven skal forbyde byggeri af forretninger på over 2.000 kvadratmeter i byer med færre end 40.000 indbyggere. Og i større byer må der ikke længere bygges store butikker uden for bymidterne.

- Vi vil ikke have et kapløb mellem byer, der ikke har det nødvendige kundegrundlag, hvor man hugger detailhandel fra hinanden. Vi vil have en balanceret udvikling, så vi sikrer levende bymidter, og så vi sikrer, at der er også er butikker i de mindre befolkede områder, siger miljøminister Ida Auken.

For Det Konservative Folkeparti vejer hensynet til levende bymiljø i dette tilfælde højere end hensynet til den fri konkurrence, der ellers er en af partiets mærkesager.

- Det er konservativ politik at passe på de købstæder, vi har. Man er nødt til at bevare det levende byliv i vores byer. Vi ved, at det er noget, som borgerne sætter stor pris på, siger den konservative miljøordfører, Benedikte Kiær.

Det var den tidligere regering, der liberaliserede planloven og fjernede de stramme bestemmelser om butiksstørrelser. Mens de Konservative altså har skiftet holdning siden regeringstiden, fastholder Venstre sin position.

Partiets landdistriktsordfører, Birgitte Josefsen, kalder det naivt at tro, at forbuddet mod store butikker vil redde de små butikker. Tværtimod, mener hun.

- Kunderne i købstæderne og landdistrikterne vil gerne bevare de små butikker, men de vil også have det udvalg, som de større forretninger tilbyder. Hvis de ikke kan få det i lokalområdet, kører de gerne langt, og når de alligevel er på farten, køber de stort ind. Det går ud over de lokale butikker, siger V-ordføreren, der nævner Nordjylland, hvor hun selv er valgt, som eksempel.

- Med den nye lov må der ikke bygges store detailbutikker mellem Aalborg og Skagen. Kunderne i Vendsyssel kører så til Aalborg, hvor de fylder bilen med varer. Det er præcis den samme effekt, som man oplever med grænsehandel, siger Birgitte Josefsen.

Også i detailbranchen er der delte meninger om effekten af loven. Den administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, er overbevist om, at den vil hjælpe de små butikker.

- Store udvalgsvarebutikker ved indfaldsvejene suger saft og kraft ud af vore bymidter. Hvis vi skal bevare vore købstadsmiljøer og dagligvarebutikker i landdistrikterne, har vi brug for offensive detailhandelsbestemmelser i planloven, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Dansk Supermarked, der blandt andet ejer kæderne Bilka og Føtex, skyder lovforslaget ved siden af.

- Kunderne skal nok søge hen i de butikker, hvor de gerne vil handle, og hvor de får de bedste tilbud, om det så er i de større byer eller på internettet, siger juridisk direktør Henrik Kirketerp.

Lovforslaget ventes vedtaget i februar næste år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.