Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bruttonationalprodukt vokser med 1300 kroner per dansker

Bruttonationalproduktet voksede i 2016 med 2,0 procent, oplyser Danmarks Statistik med nye, højere tal.

København. Dansk økonomi - målt ved bruttonationalproduktet (bnp) - voksede sidste år med 2,0 procent.

Det oplyser Danmarks Statistik, som har hævet væksten i 2016 med 0,3 procent. Dermed var væksten sidste år den højeste i ti år.

Tallene justeres især på grund af højere nettoeksport og investeringer. Privatforbruget vokser pænt.

Samtidig har Danmarks Statistik hævet væksten med 0,1 procentpoint i 2015 til 1,6 procent.

Så er bnp opjusteret med 7,2 milliarder kroner. Det er 1300 kroner for hver dansker.

- Det er lækker læsning. Investeringerne steg sidste år med seks procent, påpeger Nykredits cheføkonom, Tore Stramer, i en skriftlig kommentar.

- Dermed er den sidste brik i opsvinget også på plads. Det betyder, at vi nu har et sundt og bredt funderet opsving i dansk økonomi. Det er positivt, da det gør opsvinget mere robust, mener Tore Stramer.

I år venter Nykredit, at bnp vokser 2,5 procent. Dermed er opsvinget blevet til en "moderat højkonjunktur", og potentialet for vækst er solidt i dansk økonomi, mener han.

- Husholdningerne fremstår velkonsolideret, og der er plads til yderligere vækst i privatforbruget, siger Tore Stramer.

Han advarer om risiko for mangel på arbejdskraft.

Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, er enig.

- Tallene gør det endnu mere tydeligt, at der er et ordentligt opsving i gang i Danmark. Alt taler for, at det vil fortsætte. Der er fart på i verden omkring os, forbrugerne og husholdningerne har mange penge mellem hænderne, og renten stiger ikke foreløbig, siger Las Olsen.

Det er ikke "voldsomt imponerende" med to procent vækst. For 10-15 år siden ville økonomer mere kalde det et middelår end et opsving, mener han.

- Men sådan er verden desværre ikke længere. To procent vækst kræver i dag kraftigt stigende beskæftigelse, og det kan vi naturligvis ikke have til evig tid, siger Las Olsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.