Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bredt krav til Thorning om grønt fokus på topmøde

Danmark bør kræve, at EUs budget bliver grønnere frem for udelukkende at fokusere på at få en milliardrabat på plads ved EU-topmødet i Bruxelles. Det mener en række organisationer og politikere.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag mødes med resten af Europas regeringsledere i Bruxelles, så bør den danske hovedprioritet ikke kun være at få en milliardrabat på plads. Danmark bør også fokusere på at gøre EUs budget grønnere og sikre penge fra strukturfondene til energiprojekter. Det siger en række organisationer til Radio24syv.

Det handler blandt andet om et forslag om, at 20 procent af det langsigtede budget for 2014-2020 skal bruges på klima- og miljøvenlige områder. Et stykke tekst, der lige nu er en del af EU-præsident Herman Van Rompuys budgetforslag, men som er under kraftigt pres fra de lande, der kræver en uændret landbrugsstøtte.

- Det er vigtigt, at der er nogen, der gør det til deres forslag, sådan at man kan være sikker på, at det kommer igennem. Jeg savner, at Danmark viser lidt større engagement, siger Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, til Radio24syv.

Samtidig er der en risiko for, at Danmark kan miste op mod 900 millioner kroner frem mod 2020, hvis ikke EUs infrastrukturfonde, der blandt andet støtter energiprojekter, bliver opretholdt.

Det viser beregninger fra Dansk Energi, der er brancheorganisation for energiselskaberne herhjemme. Organisationens EU-chef, Ulrich Bang, mener, at Danmark skal satse mere på at sikre danske arbejdspladser i energisektoren ved at lægge pres på de andre lande i spørgsmålet om støtten til energiprojekterne.

- Hvis man satser på at øge de her infrastrukturmidler, så får man både et moderne budget, men man får faktisk også mere ”cool cash” tilbage til kongeriget, siger han og opfordrer statsminister Helle Thorning Schmidt til at kæmpe for de danske mærkesager på klima- og energiområdet.

Hos Enhedslisten frygter EU-ordfører Nikolaj Villumsen, at Danmark fokuserer for meget på at få forhandlet rabatten hjem og glemmer de andre danske mærkesager.

- Hvis det kun er rabatten, og man i realiteten accepterer et dårligt budget, som bliver øget, så synes jeg, det er helt uacceptabelt. På den måde bliver den her rabatsnak et skalkeskjul. Det lyder meget flot, men kan vise sig at være meget lidt, siger Nikolaj Villumsen, EU-ordfører hos Enhedslisten.

EU- og international klimaordfører for Socialdemokraterne Jens Joel siger, at klima- og energiområdet er centralt for den danske regering.

- Der har været kraftige interesser, der har talt imod det, og derfor er det selvfølgelig vanskeligt at få i gennem, men det bliver bestemt bragt på bordet, siger Jens Joel.

Hos klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er der også håb om, at forslaget om 20 procent af EUs budget til grønne tiltag kan overleve EU-topmødet.

- Det var ude af budgettet på et tidligere tidspunkt, men nu er det tilbage, og det er vi selvfølgelig glade for, siger ministeren til Radio24syv.

Statsminister Helle Thorning Schmidt mødes med EU-præsident Herman Van Rompuy klokken 14.30 i dag, hvor hun vil præsentere ham for de danske budgetkrav.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.