Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bredt flertal bag jobpræmie trods tvivlsom effekt

Både S og R står ved deres støtte til regeringens jobpræmie, selv om det ikke er sikkert, at den virker.

Socialdemokratiet støtter en ny jobpræmie til langtidsledige kontanthjælpsmodtagere, fastslår beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S). Også selv om det ikke er sikkert, at det får flere i job. Arkivfoto. Scanpix/Thomas Lekfeldt
Socialdemokratiet støtter en ny jobpræmie til langtidsledige kontanthjælpsmodtagere, fastslår beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S). Også selv om det ikke er sikkert, at det får flere i job. Arkivfoto. Scanpix/Thomas Lekfeldt

Udsigten til en skattefri bonus oven i lønnen har ikke fået ledige i job.

Sådan konkluderer en undersøgelse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, som Ritzau kunne omtale i weekenden.

Alligevel er et bredt flertal på Christiansborg klar til at bruge over en halv milliard kroner på netop en skattefri jobpræmie til langtidsledige kontanthjælpsmodtagere.

Evalueringen fra Kora får hverken Socialdemokratiet eller De Radikale til at trække støtten.

Og både beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og DF sagde i weekenden, at de tror, at ordningen vil virke, selv om evalueringen af de tidligere ordninger altså ikke tyder på det.

De Radikales beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, siger dog, at undersøgelsen bestemt gør indtryk.

»Det er også et politisk valg om at prøve nogle ting af. Den bliver større (end de tidligere jobpræmier, red.), og den kommer til at køre længere,« pointerer hun.

»Men jeg har været i tvivl om, hvor vi skulle stille os. Det er en del penge, som man for eksempel kunne bruge på at afskaffe uddannelsesloftet. Det tror jeg, ville give endnu flere og bedre muligheder,« tilføjer ordføreren.

Faktisk er virkningen af jobpræmien så usikker, at regeringen ikke engang har indregnet nogen effekt på beskæftigelsen i det lovforslag, den har fremsat om den nye jobpræmie.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, ser jobpræmien som en tiltrængt gulerod for de langtidsledige kontanthjælpsmodtagere.

»Det er vigtigt over for denne her gruppe af langtidsledige ikke kun at piske dem, som regeringen gør med kontanthjælpsloftet,« siger han.

Regeringens forslag går ud på, at langtidsledige får ti procent af arbejdsindkomsten - dog højst 2500 kroner om måneden - i skattefri præmie for at komme i job.

Begge de tidligere jobpræmier, som Kora har undersøgt, var mindre. Nemlig fire procent af månedslønnen - dog højest 600 kroner om måneden.

Der afsættes 631,8 millioner kroner til ordningen frem til 2020. Men det er med Kora-professor Jacob Nielsen Arendts ord "meget usikkert, hvor meget man får for pengene".

»For selv de udenlandske studier, der viser en positiv beskæftigelseseffekt, er ikke nødvendigvis et godt regnestykke,« sagde han til Ritzau i weekenden.

»Det kan godt være, man får flere i job, men det er en rigtig, rigtig dyr måde at få folk i job på.«

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.