Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Borgmestre: Grænsekontrol kan blive tidsrøver og falsk tryghed

I grænsekommuner lever man med kontrol ved den svenske grænse, men så helst at den var unødvendig.

I Frederikshavn og Helsingør har man stor glæde af turisme fra Sverige. Her lever man med grænsekontrollen - men så helst, at man kunne være den for uden. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen
I Frederikshavn og Helsingør har man stor glæde af turisme fra Sverige. Her lever man med grænsekontrollen - men så helst, at man kunne være den for uden. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen

Efter sidste uges terrorangreb i Stockholm i Sverige, mener man i Dansk Folkeparti, at Danmark bør indføre kontrol af alle indrejsende fra Sverige.

Men i kommuner, der lever med konsekvenserne af den nuværende id-kontrol inden indrejse til Sverige, er man ikke sikre på, at mere kontrol er værktøjet til at holde angreb for døren.

»Vi skal passe på med, at det ikke bliver falsk tryghed,« siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune.

I Nordjylland er de især glade for de mange turister fra Sverige og Norge, der kommer med færgen. Derfor frygter man, at en øget kontrol vil lukke landsdelen mere af for omverdenen.

»Jeg ville ønske, vi kunne være forruden alt det her kontrol,« siger Birgit S. Hansen, men påpeger samtidig, at hun ser et dilemma.

»Dels ønsker vi sikkerhed, nogen der passer på os og en form for kontrol. Til gengæld så er det også en indgriben i vores frihed og en tidsrøver,« siger hun.

Borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), tror ikke, at en øget grænsekontrol af rejsende fra Sverige mod Danmark vil medføre store problemer.

»Nu har vi i rigtig mange måneder levet med, at man skulle vise id og i det hele taget blive kontrolleret, når man kommer fra den danske side til den svenske side.«

»Det har jo fungeret godt, fordi Scandlines i samarbejde med myndighederne har formået at gøre det rigtig smidigt,« siger hun.

Men også hun tvivler på, at kontrollen kan forhindre angreb.

»Nogle af dem, der har begået de her handlinger rundt om i Europa, har været nogle, der har boet der i mange år. Så det er ikke der, man får dæmmet op for de ulykkelige hændelser, der er,« siger hun.

Til gengæld mener hun, at grænsekontrol har været en nødvendighed for at holde styr på flygtningestrømmene.

»Med den flygtningestrøm, der har været, er det godt, at man får sikret grænserne. Det er bare ærgerligt, at man ikke får sikret EU's ydre grænser, for så havde der ikke været det her problem med de her flygtningestrømme,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.